Taková vepřová žebírka jste ještě nejedli. Manžel se v Kanadě naučil metodu 3-2-1, na kterou nedají dopustit ani šéfkuchaři. Ta šťavnatost je k nezaplacení

Žebra se dají připravovat na několik způsobů. Vyzkoušejte metodu nazvanou jednoduše 3-2-1. Budete potřebovat čas, ale stojí to za to.

Tato příprava žebírek je časově opravdu náročná, výsledná chuť za to však rozhodně stojí. Nejprve se doporučuje žebra tři hodiny udit v udírně. Poté je nutné je dvě hodiny smažit na fólii, a nakonec ještě hodinu smažit v glazované barbecue omáčce. Samozřejmě se čas snižuje, pokud jsou žebírka opravdu malá. Vždy je však důležitý poměr jednotlivých časů, ten musí zůstat zachovaný.

Americká chuť je skvělá

Grilovaná žebírka jsou oblíbeným pokrmem právě v amerických státech. Aby žebra chutnala opravdu jako v zemi svého původu, je nutné glazovat omáčkou Santa Maria Bourbon Whisky Sauce. Pak z žeber ucítíte jemnou chuť papriky, ale také švestky a kouřový odér.

K žebírkům je vhodné připravit také sezónní zeleninu a skvělé jsou k nim hranolky. Pak bude pokrm opravdu jako z Ameriky.

Fotografie: Freepik

Omáčku si pochopitelně můžete připravit sami. Žebírka přitom můžete udit společně s touto omáčkou, ze které se vlivem tepla odpaří voda a naopak nasaje kouř z udírny.

Marinády lze pochopitelně dělat podle své chuti. Existuje jich nepřeberné množství. Některé obsahují kávu, jiné jsou pikantní díky feferonkám uvnitř. A jak tedy na samotnou přípravu skvělých žebírek?

Fotografie: Pexels

Připravte si žebra

Ideální je mít k dispozici kolem dvou kilogramů žeber. Připravte si koření na žebra, čtyři polévkové lžíce přírodní jablečné šťávy a omáčku na žebra. Může být zmíněná glazovaná nebo jakákoliv jiná.

Žebra je vhodné před uzením nařezat, poté je potřete kořením z obou stran a nechte alespoň hodinu marinovat. Pak si připravte gril, kde budete udit. Pečte hodinu. Pak žebra polijte jablečnou šťávou a dejte do alobalu. Pokračujte v uzení. Poté žebra naglazujte a grilujte.

Fotografie: Pexels

Glazovaná žebírka by se měla grilovat do té doby, než budou opravdu měkká a půjdou od kosti. V každém případě by měla díky glazuře nádherně zhnědnout. Délka grilování se pochopitelně závislá na velikosti žebírek. Je tedy vhodné je hlídat a také ideálně otáčet.

Žebra podávejte s oblíbenou omáčkou a zeleninou. Pokud chcete jíst žebra po Americku, připravte k nim bramborové hranolky. Pokud máte raději naši klasiku, pak si k nim pochutnáte na čerstvém chlebu, ideálně domácím.