Vepřové ražniči připravené v alobalu 

Ražniči je oblíbená metoda přípravy vepřového masa. Často se dělá na grilu nebo na pánvi. Pojďme se ale společně podívat na recept, jak ho lze jednoduše připravit s využitím alobalu. 

Na jeho přípravu se používá maso nejvyšší jakosti. Jedině tak docílíme lahodné a šťavnaté chuti. Ideální u takto zvoleného masa je, že nepotřebuje časově náročnou tepelnou úpravu. Obvyklým masem, které se k tomuto způsobu přípravy hodí, je maso vepřové. To také využijeme v našem receptu. Nejlépe uděláme, pokud v řeznictví zakoupíme vepřovou panenku nebo kýtu, zvolit ale můžeme i krkovici. Takto připravené ražniči můžeme upéct i na venkovním otevřeném ohni, je tedy ideální pochoutkou na grilovací párty. 

Na grilovací párty budeme za kulinářské eso

Na recept, který vystačí pro větší rodinnou večeři, si připravíme 500 gramů slaniny, 2 kilogramy vepřové panenky a 8 kusů chřestu. Na dochucení budeme potřebovat mletou červenou papriku, sůl, pepř, rozmarýn, olivový olej a kečup. Zapomenout nesmíme také na alobal, který je hlavním pomocníkem. Ten si utrhneme v dostatečné velikosti, aby se nám na něj naše maso vešlo. Bude ho zapotřebí větší množství, protože je ideální, pokud je alobal pod masem ve dvou vrstvách. 

Na alobal umístím plátky slaniny tak aby pokryly celou jeho plochu. Na slaninu následně umístím vybraný kus masa, který předem napíchnu na grilovací špíz. V horní části panenky udělám hluboký řez, po celé její délce. To je hlavně proto, aby došlo k důkladnému propečení i vnitřní části našeho masa. Při řezání ale musíme dát pozor, je zapotřebí, aby rýha byla dostatečně hluboká, ale ne tolik, abychom narazili na samotný špíz. Maso následně pořádně osolíme a opepříme.

Na řadu přichází kreativita, která receptu dodá jedinečnost

Do podélných řezu v panence umístíme dva kousky chřestu, který jsme si předem omyli a očistili. Kolem chřestu nasypeme na kroužky nakrájenou cibuli a posypeme rozmarýnem. Celou panenku následně zabalíme do slaniny, na které je položena. V malé mističce si mezitím rozmícháme kečup, olivový olej a červenou papriku. Vzniklou směsí potřeme panenku obalenou ve slanině a takto připravené maso pečlivě zabalíme do alobalu. 

Alobal s panenkou následně umístíme na gril a necháme péct zhruba jednu hodinu. Je zapotřebí ho občas obrátit, aby nedošlo k připálení jedné strany. Před podáváním ještě můžeme z celého pokrmu sundat alobal a panenku na špízu jednoduše opéct nad přímým plamenem. Tím získáme jedinečnou a křupavou krustu, která zachutná každému. Maso je možné podávat s opečenými brambory, které si jednoduše připravíme na grilu vedle panenky, nebo například s grilovanou zeleninou. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]