Nejlepší kuřátko z jednoho pekáče na rýži

Jednoduchý, rychlý a také chutný. To je tento recept na pečené maso se zeleninou a rýží. Stačí pár minut a jídlo do trouby je připravené.

Není nad pokrmy, které jsou jednoduché, rychlé a snadno připravené do několika minut. Člověk se tak nemusí zbytečně stresovat ani zdržovat a čas, který by jinak strávil v kuchyni, může v poklidu investovat do jiných činností. A to je přesně i výhoda tohoto receptu. Je rychlý, snadný, a navíc jej ukuchtíte z toho, co má většina lidí běžně doma, nebo se to dá snadno dokoupit. Takže, můžete se pustit do vaření.

Ingredience potřebné na přípravu:

  • kuřecí stehna – 6 ks
  • rajčatová pasta – 1 polévková lžíce
  • středně velká bílá cibule – 1 ks
  • česnek – 3 větší stroužky
  • mrkev – 2 ks
  • rajčata – 2 ks
  • dlouhozrnná rýže – 400 g
  • voda – 300 ml
  • vegeta – podle chuti
  • rostlinný olej – podle potřeby
  • sůl – podle chuti
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • bobkový list – podle potřeby
  • další koření podle vlastního výběru
Fotografie: Freepik

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho si pod vlažnou tekoucí vodou omyjte stehna, která následně osušte papírovou utěrkou, osolte a opepřete a následně položte na talíř někam bokem. Poté se vrhněte na opracování zeleniny. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka (můžete také na kostičky, takže záleží na vaší preferenci). Omyjte také rajčata, která nastrouhejte na jemné pyré.

Fotografie: Freepik

Když máte poté maso i zeleninu připravené, vytáhněte si na pomoc velký pekáč. Ten nejdříve potřete olejem nebo vymažte máslem a následně na jeho dno uložte vrstvu cibule smíchané s mrkví a česnekem.

Přidejte rajčatový protlak a rajčatové pyré, lžíci rostlinného oleje a vše společně pečlivě promíchejte. Tuto směs poté podle potřeby osolte a opepřete, případně dochuťte dalším kořením, které máte rádi, přidejte vodu a bobkové listy a opět promíchejte.

Fotografie: Pexels

Na hotovou směs na dně pekáče poté rovnoměrně uložte kuřecí stehna a pořádně je omočte ve vytvořené šťávě. Celý plech poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů, kde pečte asi 40 minut podle potřeby. Maso ale soustavně otáčejte, aby se vždy hezky nasáklo zeleninovou šťávou a bylo tak lahodnější.

Než se vám stehna upečou, uvařte si rýži. Ve slané vroucí vodě ji nechte povařit několik minut, dokud nezměkne a poté sceďte. Po uplynutí 40 minut vyjměte pekáč z trouby a vyberte z něj kousky masa. Na zeleninu tak naneste uvařenou rýži a také ji pečlivě smíchejte s vytvořenou šťávou. Na závěr uložte maso zpět a nechte ještě zhruba 7-10 minutek zapéct.

Nakonec, po finálním dopečení přidejte několik snítek čerstvých bylinek a můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]