Nenaleťte podvodníkům, kteří prodávají falešný med. Náhražku od toho pravého poznáte snadno

Fotografie: iStock

Všichni dobře víte, že med je zdraví prospěšný. Ale záleží na tom, jestli konzumujete opravdu ten pravý.

Zdravý med je pouze ten přírodní. Bohužel ne všichni obchodníci jsou poctiví a tak používají marketingové triky k tomu, aby lidé jejich produkt považovali za skutečný med. Uvidíte ho tedy ve stejné barvě, sklenici, která vypadá jako ta od medu, s patřičným štítkem a ještě s hadříkem na víku. Jak tedy poznat falešný med?

Je to snadné

Pokud kupujete med v obchodě, stačí, když si jen přečtete etiketu. Na ni je totiž výrobce povinen napsat, zda se jedná o med pravý, nebo je to jen obyčejný sirup z kukuřice a cukru, případně s přídavkem medu. Často se sice jedná o med, ale byl do něj přidaný sirup a cukr, někdy voda. Pokud kupujete med z jiného zdroje a chcete mít jistotu, že se jedná o pravý a přírodní med, snadno poznáte, zda je přírodní nebo umělý.

Přírodní med

Přírodní med poznáte zejména podle toho, že má velmi silné aroma. Nachází se v něm přírodní škodliviny, jako je například pyl nebo vosk. Má také velmi měkkou konzistenci, stéká dolů jako tenká nit. Obsahuje mnoho vláken v jemném proudu. A především se nelepí při mnutí mezi prsty.

Falešný med

Má velmi slabou vůni, případně je úplně bez ní. Když ho polknete, nepocítíte lehké pálení v krku. Je opravdu velice tekutý, spíše jako voda. Díky vysokému procentu přidaných sladidel a aditiv je poměrně dost lepivý. Je to zkrátka taková náhražka normálního pravého medu, není nic na tom ho rozeznat.

Fotografie: Pexels

Kádinkový test

Nejprve si otočte nádobu dnem vzhůru. Sklenice, ve které se nachází falešný med velmi rychle přeteče, zatímco hustý a esenciální pravý med stéká po stěnách a pak ještě dlouho poteče velmi tenkým pramínkem. Takže toto vyzkoušejte s každou sklenicí medu, který máte doma a uvidíte, jestli je pravý nebo ne.

Test vlhkosti

Dejte trošku medu na kus papíru. Pokud se kolem medu nachází mokrá skvrna, znamená to, že byl zředěný vodou. Do sklenice s medem vložte kousek sucharu. Po 8 – 10 minutách by měl být stále tvrdý, rozhodně ne měkký. Takových testů je ale mnohem více, takže se nebojte, že byste tento rozdíl nerozpoznali.

Zdroj: Albeena

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*