Piškotová roláda k nezaplacení. Vždy se povede, je skutečně měkká a voňavá! Všechny ostatní recepty můžete vyhodit

Každý, kdo se někdy pokoušel připravit domácí roládu, ví, že upéci podařený dezert není jen tak. Naučte se postup, s nímž bude vždy vláčná a měkká.  

Rolád je bezmezné množství druhů. Některé jsou přiznaně piškotové s tenkým marmeládovým nátěrem, jiné se pyšní tlustou vrstvou lahodné náplně. I přesto, že jsou domácí rolády zpravidla chutnější než ty kupované, ne vždy dosáhnete skvělého výsledku. Druhý den po upečení může být těsto zmáčené krémem či nepatrně ztvrdne. Abyste se těmto chuťovým „neduhům“ vyhnuli, dodržte specifický postup přípravy, s nímž jim předejdete.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na těsto si připravte:

  • 80 gramů cukru krupice
  • 90 gramů hladké mouky
  • 45 gramů vody (odpovídá 4 polévkovým lžícím)
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • špetka soli

Na náplň si připravte:

  • 400 gramů smetany ke šlehání 33 %
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 3-4 polévkové lžíce vody
  • 1 čajová lžička vanilkového aroma
  • džem či pokrájené ovoce

Postup přípravy rolády krok za krokem:

Abyste získali dokonalou roládu, je důležité dostatečně rozpálit troubu před vložením zpracovaného těsta. Začněte tedy poněkud netradičně a v prvním kroku přípravy zapněte troubu a začněte ji předehřívat na 200 °C. Také si nachystejte pečicí plech, který by měl mít rozměry asi 30 x 40 centimetrů, a který vyložte pečicím papírem. Jakmile budete mít tyto dva úkony hotové, přejděte ke zpracování těsta. Nejdříve si vezměte k ruce vejce a oddělte žloutky od bílků.

K bílkům přidejte špetku soli a po dobu 1 minuty je šlehejte. Poté k nim za stálého šlehání přisypte vanilkový cukr a polovinu množství cukru krupice. Jestliže byste chtěli své roládě dodat na chuti, cukr před přisypáním k bílkům lehce opražte.

Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhé, lesklé pěny. V jiné míse utřete žloutky s druhou polovinou cukru. Jakmile to budete mít hotové, přidejte k nim postupně 4 polévkové lžíce vody a prosetou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

V momentě, kdy budete mít mouku do těsta zapracovanou, do něj po částech vmíchejte sníh z bílků. Hotové těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete. Roládu pečte v předehřáté troubě po dobu 8 minut. Po upečení těsto „překlopte“ na jiný kus pečicího papíru a opatrně sundejte ten první. Poté těsto i s papírem opatrně srolujte, rozbalte a nechte vychladnout. Mezitím, co roláda chladne, si připravte náplň.

Ve středně velké míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a vanilkovým aroma. Následně v jiné misce či ve sklenici smíchejte citronovou šťávu, vodu a moučkový cukr. Citronovou lazuru naneste na vychladlé těsto jako první. Teprve poté těsto potřete krémem a ozdobte diagonálními pruhy džemu či ovoce. V posledním kroku roládu pevně srolujte a na několik hodin uložte do ledničky. Hotovou můžete servírovat posypanou moučkovým cukrem či ozdobenou šlehačkou a ovocem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*