Luxusní buchta s jablky, tvarohem a kondenzovaným mlékem vás vynese do cukrářského nebe

Rozmazlete své chuťové buňky s delikátním dortem, který vás uchvátí nejen svým vzhledem. Jeho přípravou nějaký čas strávíte, avšak výsledek za trochu námahy stojí.  

Vymýšlet neustále nové, originální dorty či zákusky, bývá velmi namáhavé. Po nějaké době vám dojde inspirace a začnete se točit v začarovaném kruhu „recyklovaných receptů“. Abyste tento nechtěný stav trochu oddálili, poznamenejte si recept na nadýchaný tvarohový dort s jablky a kondenzovaným mlékem. Jeho vzhled zaujme na první pohled každého a vyvážená chuť dezertu vám zaručí obdiv širokého okolí.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 225 gramů hladké mouky
  • 100 gramů pravého másla
  • 250 gramů plnotučného tvarohu
  • 150 gramů cukru krupice
  • 50 gramů smetany
  • 4-5 kusů jablek
  • 2 kusy vajec velikosti M
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • vanilka dle chuti
  • skořice dle chuti
  • kondenzované mléko dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti

Postup přípravy dortu krok za krokem:

V prvním kroku přípravy si nachystejte těsto. Ve větší míse utřete 1 vaječný žlutek s 2 polévkovými lžícemi cukru krupice. Poté k němu přilijte rozpuštěné pravé máslo, smetanu na vaření, přisypte prosetou mouku a jedlou sodu a vše důkladně promíchejte. Získáte tak těsto, které přeneste na plech, kde ho rovnoměrně rozprostřete, přičemž u boků plechu přizvedněte okraje. Následně ho na několika místech propíchněte vidličkou a dejte stranou.

Fotografie: Freepik

Jamile budete mít spodní vrstvu těsta nachystanou, pusťte se do přípravy druhé vrstvy. Ve větší míse smíchejte plnotučný tvaroh s 1/3 hrnku cukru krupice, vanilkou (použít můžete jak vanilkové aroma, tak vnitřek vanilkového lusku), jedním vaječným žloutkem a kondenzovaným mlékem (množství volte dle svých chuťových preferencí). Vzniklou směs nalijte na těsto na plechu a stěrkou rovnoměrně rozetřete.

V dalším kroku si k ruce vezměte jablka. Ta nejprve omyjte a zbavte jadřinců a případných defektů. Poté je nakrájejte na tenké plátky (přibližně 3 milimetry široké). Jednotlivé plátky jablek vyskládejte na vrchní – tvarohovou – vrstvu dortu a hustě je posypte skořicí. Takto připravený dort vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 30 minut.

Fotografie: Unsplash

Mezitím, co se dort peče, smíchejte vaječné bílky s trochou citronové šťávy a 2 polévkovými lžícemi cukru krupice. Směs míchejte ručním mixérem při nízkých otáčkách tak dlouho, dokud nevznikne tuhá, lesklá pěna. Poté, co uplyne potřebná půl hodina, vyndejte dort z trouby a nalijte na něj pěnu z bílků. Čajovou lžičkou při tom vytvarujte jakési „čepičky“. Jakmile budete mít hotovo, vraťte dort ještě na dalších 10-15 minut do trouby, kde ho pečete při teplotě 170 °C.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*