Vypadá to jako smažák, ale není to smažák. Tak docela. Toustový chléb je naplněný bramborovou kaší a strouhanou mozzarellou a klasicky smažený v trojobalu. Tajemství je v postupu.
Když rozkrojíte zlatavý trojhránek, vyteče z jeho útrob lavina sýra. Není to ale klasický český smažený sýr, ale dobrota o něco originálnější a o chlup složitější. Chlebové pirohy plněné bramborovou kaší a strouhaným sýrem nejsou nijak náročné na přípravu a suroviny jsou z těch nejlevnějších. Perfektně se přitom hodí jako křupavá dobrůtka pro posezení s přáteli či jen tak k televizi namísto brambůrků.
Ingredience na smažené chlebové pirohy s bramborem a sýrem
- Brambory – 180 g
- bílý toustový chléb – 8 plátků
- strouhaná mozzarella – dle chuti
- sůl a pepř – dle chuti
- strouhanka a vajíčko na obalení
- rostlinný olej na smažení
Návod na přípravu
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a nechte vychladnout a rozšťouchejte je na kaši s kouskem másla, solí, pepřem a s čímkoliv, na co jste zvyklí. Můžete přidat i zelené bylinky nebo jakékoliv koření či přísady, které máte v bramborové kaši rádi.
Z plátků toustového chleba odkrojte kůrky a válečkem každý plátek rozválejte na tenkou a roztáhlou čtvercovou placku, kterou lze přeložit do tvaru trojúhelníku. Celý povrch chlebové placky potřete bramborovou kaší a tu posypejte podle chuti strouhaným sýrem.
Naplněnou chlebovou placku přehněte do tvaru trojúhelníku a kraje zamačkejte s pomocí hrotů vidličky tak, aby držely pohromadě. Stejným způsobem zpracujte všechny plátky chleba, bramborovou kaši a sýr. Poté v misce rozšlehejte vejce, které můžete naředit kapkou mléka. Vedle do talíře nasypejte strouhanku a každý chlebový pirožek namočte nejprve do vajíčka a poté obalte ve strouhance.
Obalené chlebové pirohy nakonec položte do rozpáleného oleje v pánvi a každý pirožek na mírném až středním ohni smažte několik minut po obou stranách dozlatova. Po dosmažení nechte pirohy okapat od oleje na tácu vyloženém papírovými ubrousky a ihned podávejte.
Napište komentář