Osm tipů pro lepší produktivitu, které zlepší vaši kariéru i život

Pravděpodobně jste již zažili problémy s produktivitou, což není žádným překvapením, existují totiž dny, kdy nemáme nejlepší náladu na jakoukoliv činnost. Občas se to může stát naprosto každému, ale nemělo by to být pravidlo. Jestliže se vám až příliš často stává, že jste ve stresu, nic nestíháte, produktivita nestojí za nic, pak nejspíš děláte něco špatně.

1. Začněte plánovat o víkendu

Většina z nás má během týdne spoustu práce, a tak nezbývá čas na důkladné plánování, které určitě nezabere jen pár minut. Plánování naopak zabere spoustu času, proto je vhodné vyčlenit si pro tyto případy volný den. Navíc nebudete pod tlakem a stresem. Využití víkendu k zmapování harmonogramu týdne vám usnadní začátek pracovního týdne.

2. Zaměřte se na jeden větší úkol

Často jsme hrdí na to, že stihneme dělat i několik věcí naráz. Jen proto, že děláte více věcí současně, neznamená, že děláte nějaký pokrok. Raději dělejte vždy jednu věc a pořádně, jen tak budete moci účinně plnit své další úkoly. Prostě krok za krokem.

3. Optimální počet pracovních hodin

Tahání až 80 hodin týdně se může jevit jako výsledek vysoké úrovně produktivity, ale není tomu tak. Nejen, že se vystavujete riziku zdravotních problémů, ale také se vám nedaří dělat práci tak, jak byste rádi. Příliš mnoho práce může skutečně poškodit vaši produktivitu, takže se naučte říkat ne a snižte pracovní dobu. Musíte si také odpočinout.

4. Připravte si seznam úkolů

Při veškeré práci, kterou během dne děláme, je pro nás snadné se rozptýlit. Nejlepší způsob, jak tomu zabránit, je udržovat seznam úkolů pro daný den na dosah, takže získáte lepší kontrolu, zda skutečně dodržujete plán, který jste vytvořili přes víkend.

5. Krátké, ale pravidelné přestávky

Nejste stroj, který dokáže pracovat nepřetržitě. Potřebujete také pauzu a rozptýlení. Udělejte si kratičkou pauzu třeba každou hodinu. Vstaňte a běžte se napít, protáhněte se, abyste omladili vaše smysly. To vám pomůže udržet energii a soustředit se na práci a důležité úkoly.

6. Naučte se ranní rutině

Ranní rutina je velmi důležitá, abyste předešli stresu a honičce. Mějte předem naplánováno, jak bude vaše ráno vypadat a naučte se to dělat automaticky. Chybět by určitě neměla ranní meditace (alespoň 5 až 10 minut) nebo ranní desetiminutová rozcvička na protažení a uvolnění. Choďte spát brzy, ať jste ráno fit.

7. Nebuďte otrokem svého telefonu

Přestože nás telefon udržuje ve spojení se zbytkem světa, může to být pro nás také formou rozptýlení. Pokud chcete zvýšit úroveň produktivity, naučte se oddělit se od svého gadgetu a soustředit se jen na svou práci. Telefon můžete zkontrolovat během přestávek, ale ne během práce.

8. Nastavte si čas pro své úkoly

Pokud máte pro daný den nastaveno několik prioritních úkolů, můžete pro každou úlohu nastavit čas. Tímto způsobem budete vědět, kolik času můžete vyčlenit pro každý projekt, než přejdete k dalšímu úkolu.