Levný lidový recept od mistra řezníka: Kuřecí rolka ze stehýnek a prsou. Tak vás zláká svou chutí a vůní, že už si uzeninu z obchodu nikdy nekoupíte

Snadný recept na domácí kuřecí uzeninu zvládne úplně každý, včetně začátečníků. Můžete si vybrat hned ze dvou variant. Jedna je přírodní pečená a druhá je vařená v obalu ze sladké papriky.

Drůbeží uzeniny z obchodu jsou chutné, ale málokdo ví, co se v nich i samotném mase nachází za přísady. Abyste měli větší kontrolu nad jejich složením, a také pro radost z vlastního výrobku, si můžete drůbeží rolku připravit snadno sami doma. Nezabere vám to víc než hodinu práce a další hodinu pečení. Výsledek je přitom mnohem chutnější. Nezapomeňte si zajistit maso z domácího chovu, abyste docílili těch nejlepších výsledků.

Ingredience

  1. Kuřecí stehna – 8 ks
  2. kuřecí prsa – 1 kg
  3. kuřecí vývar – 160 ml
  4. sůl – 1 lžička
  5. mletý černý pepř – dle chuti
  6. voda – 1 litr
  7. česnek – 2 stroužky

Návod na přípravu

Stehna zbavte kůže a kostí. Kůže i kosti vložte do hrnce, zalijte je jedním litrem vody a na sporáku přiveďte k varu. Od dosažení bodu varu nechte vývar 30 minut na středním ohni probublávat. Mezitím maso ze stehen a také kuřecí prsíčka nakrájejte na menší kousky.

Nakrájené maso vložte do velké mísy, osolte je lžičkou soli a podle chuti opepřete. Přidejte prolisovaný česnek a po dovaření kostí přilijte také 160 ml vývaru. Zbytek vývaru si schovejte na polévku. Maso s vývarem dobře promíchejte, zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a vložte do lednice alespoň na 5 až 6 hodin, nejlépe však přes noc.

Druhý den si připravte plech nebo zapékací misku. Do umělého střívka na tlačenku napěchujte polovinu masové směsi a konce zajistěte provázkem a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 1 hodiny.

Na druhou polovinu masa si připravte žáruvzdornou fólii, kterou posypejte sladkou paprikou. Na tu vyrovnejte maso a s pomocí fólie jej stočte do pevného balíčku. Zajistěte jej po celém obvodu provázkem, aby se fólie nerozbalovala a rolku vložte do hrnce s vodou, položte na sporák a nechte ji vařit opět po dobu 1 hodiny. Po dovaření ji vložte do hrnce se studenou vodou a nechte zvolna vychladnout.

Hotové kuřecí rolky po zchladnutí vybalte z fólie a nožem nebo kráječem na uzeninu rozkrájejte na plátky o požadované velikosti. Rolku podávejte s čerstvým pečivem tak, jak jste zvyklí. Rolku skladujte v lednic a nejlépe v jednom kuse. Tím zabráníte jejímu zvětrávání v oblasti řezů. Spotřebujte ji ideálně do 7 dnů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*