Nebesky lahodná roláda plná třešní a rozpuštěné čokolády: Fantazie na jazyku připravená coby dup – to budou hosté čubrnět

Piškotová roláda je plněná višněmi sypanými strouhanou čokoládou a zdobená je čokoládovou polevou s drcenými vlašskými ořechy. Její chuť je více než podmanivá.

Co dělá některé dezerty výjimečnými? Nápad, luxusní suroviny, nebo jejich zajímavá kombinace, anebo všechno dohromady. Tato roláda však není na první pohled ničím zvláštní. Suroviny jsou obyčejné, žádná přehlídka originality se tu taky nekoná a ani netradiční kombinace přísad. Sází se tu na obyčejnou a léty prověřenou kombinací třešní v čokoládě, která je tak podmanivá, že se vám o ní bude dokonce i zdát.

Ingredience

Na těsto

  • Vejce – 5 ks
  • cukr – 80 g
  • sůl – 1 špetka
  • olej – 30 ml
  • hladká mouka – 100 g
  • prášek do pečiva – 1 lžička

Na náplň

  • Vypeckované třešně – 1 kg
  • tmavá čokoláda – 1 tabulka (nebo klidně i víc)

Na polevu

  • Tmavá čokoláda – 100 g
  • mleté vlašské ořechy – 50 g

Návod na přípravu

Plech o rozměrech 36 x 32 cm pokryjte pečicím papírem a vsypte na něj v jedné vrstvě vypeckované třešně a na ně nastrouhejte spoustu tmavé čokolády. Pokud chcete, můžete použít i část čokolády bílé, to už necháme na vaší vlastní chuti a fantazii. Třešně s čokoládou nechte chvíli odpočívat a připravte korpus.

Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevné pěny a v průběhu práce po částech přisypávejte také cukr. Jakmile získáte hustou a pevnou pusinkovou konzistenci, po jednom k ní zašlehávejte žloutky a tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte rostlinný olej.

Nakonec přes jemné sítko prosejte do vaječné směsi hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemnými krouživými pohyby stěrkou vše zpracujte do jemného a homogenního těsta bez hrudek.

Připravené těsto nalijte na třešně v plechu a rozetřete ho stěrkou po celé jejich ploše do rovnoměrné vrstvy. Takto připravený plech vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho 30 minut. Po upečení korpus vyklopte z formy na nový kus pečicího papíru a ten původní z něj opatrně sloupněte.

S pomocí papíru pak stočte těsto z užší strany do pevné rolády. V kastrůlku ve vodní lázni rozpusťte na malé kousky nalámanou tmavou čokoládu, přidejte do ní vlašské ořechy a dobře promíchejte. Tuto polevu pak rozetřete na celý povrch rolády a nechte ji zaschnout. Poté roládu nakrájejte na porce a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*