Lahodná roláda s minimem surovin je kuchařským skvostem

Na Apeninském poloostrově prý skutečnou italskou porchettu mohou připravovat jen profesionálové. Věříme však, že i vy si s receptem poradíte.

Porchetta je vepřová roláda, která vznikla ve střední Itálii. Později se recept rozšířil do celé země. Dnes se bez něj neobejde žádný veletrh ani turisté, kteří tuto zemi navštíví. Voňavá, chutná, křupavá, různě kořeněná – to je porchetta. Pokud ji Italové nabízí ve státní svátek, pak pouze v housce jako panino con porchetta. Vyzkoušejte tento recept.

Připravte si suroviny

Na recept budete potřebovat 1,5 kilogramu vepřové plece, olivová olej, sůl, pepř, šalvěj, rozmarýn, pomerančovou kůru, česnek a semínka kopru. Vepřovou plec je nejprve nutné opláchnout pod tekoucí vodou a následně provést hluboký řez několik centimetrů od okraje.

Podél řezu maso rozbalte, abyste mohli vytvořit roládu. Dále proveďte šikmé řezy tam, kde je vrstva masa silnější. Je to nutné, aby maso lépe prosáklo.

Připravené maso namažte olivovým olejem a nezapomeňte ho také nasolit. Poté je potřeba roládu posypat pepřem, koprovými semínky a nasekaným rozmarýnem. Přidat můžete také šalvěj. Poté nasekejte šest stroužků česneku najemno a přidejte ho na maso společně s pomerančovou kůrou. Nyní je čas smotat roládu. Ještě stočenou roládu posypte solí a pepřem. Přidat můžete i další koření, které jste dali dovnitř.

Potřebujete provázek na svázání

Roládu pořádně svažte ideálně režnou nití. Pokud ji doma nemáte, nevadí. Použít můžete také zcela obyčejnou nit na šití. Takto přichystané maso uložte do lednice a nechte ho tam asi 3-4 hodiny. Ideální je, pokud dáte maso do lednice odpočívat na noc. Ideální je umístit ho na mřížku. Po vyndání masa z lednice je třeba nahřát troubu. Tu nastavte na 230 stupňů. Zapékací misku vymažte olivovým olejem a pokropte také maso.

Roládu dejte do trouby na 20 minut. Po uplynutí této doby snižte teplotu trouby na 120 stupňů a pečte další hodinu. Nyní si vezměte alobal a misku s roládou do něj zabalte. Vložte do trouby ještě na deset minut. A je hotovo.

Vězte, že každý region Itálie připravuje tento pokrm podle své vlastní receptury. Šalvěj a rozmarýn však do receptu patří vždy. Nakonec lze roládu obalit slaninou nebo použít jiné koření, než je v receptu. Je to jen a jen na vás.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]