Sezóna melounů je v plném proudu. Jak správně vybrat ten pravý, abyste si skutečně pochutnali

Meloun zkrátka k letnímu období patří. Milují ho nejen dospělí, ale především pak děti. Je to velmi osvěžující ovoce, které zodpovědně doplní tekutiny. Obsahuje jich opravdu velké množství. Proto je meloun i velmi dietní potravinou. Mimo jiné také tohle výborné ovoce obsahuje mnoho příznivých vitamínů, jako jsou vitamín A, B, C. Mezi minerální látky, které je možné v něm hledat můžeme zařadit například vápník a železo.

Druhů melounů je na světě celá řada. Mezi ten nejznámější patří ten klasický vodní, který má typickou zelenou slupku a červenou dužinu. Oblíbený je velice i meloun žlutý.

Znaky kvalitního a zralého melounu

Podle těchto základních tipů můžete rozpoznat opravdu dobrý a zralý meloun:

  • žlutá skvrna na jedné straně: značí místo, na kterém meloun na poli ležel, pokud je výrazně žlutý, je meloun zralý, pokud je bílé barvy, může být ještě nedozrálý
  • dutý zvuk při poklepání: zkuste na meloun v obchodě poklepat, pokud se ozve dutý zvuk, je ovoce správně zralé
  • lesklý vzhled: melouny, které budou na první pohled vábivé jsou tou pravou volbou, lesklá s pestře zbarvená slupka značí ten pravý meloun
  • těžší meloun je kvalitnější: pokud meloun unesete, vyberte si ten těžší, bude totiž obsahovat více vody a osvěží vás svou šťavnatostí

Jak konzumovat meloun

Až si dle výše uvedených rad zakoupíte vhodný a zralý meloun, můžete si začít na něm pochutnávat. Nejčastějším způsobem konzumace melounu je jeho pokrájení na půlměsíčky. Pro snadnější a praktičtější konzumaci je vhodné dužinu od sloupky odříznout a nakrájet ovoce na menší kousky.

Někdo dokonce vyndává z melounu pecky, ty jsou však zdravé, protože pročistí trávicí trakt, posílí činnost srdce, zlepší stav kostí, pomohou regulovat i krevní cukr a zlepší vzhled vašich vlasů a kůže. Jejich blahodárný účinek je prostě nezměrný. Proto je nevyhazujte a jezte. Kdo i přesto peckám neholduje, může si zakoupit speciální odrůdu melounu, který je neobsahuje. Meloun je skvělý jak samotný, tak v ovocných salátech. Výborná je z něj třeba i zmrzlina. Pro dospělé je pak meloun ideálním ovocem k výrobě takzvané ovocné bowle.

Recept na ovocnou bowli s melounem

Tento druh ovocného salátu je vhodný na jakoukoliv letní party s přáteli a rodinou, dětem je však tato dobrota zapovězena, protože obsahuje alkohol. Potřebovat budete hlavně vychlazený vodní meloun, můžete použít i jiné druhy melounu, jako například ten žlutý, vhodné jsou i limetky a citrony, či máta.

Na zalití ovoce pak potřebujete sekt, či víno. Pokud budete chtít ovoce dosladit, je vhodný cukr moučka. Melouny jednoduše vydlabete, přendáte do mísy, zakápnete šťávou z limetek a citrónů, přelijete sektem, přidáte snítky máty a necháte chladit v lednici. Podávat můžete stylově ve vydlabané půlce melounu.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]