Tyto trubičky a sušenky jsou tak jednoduché na přípravu, že to zvládne úplně každý. Chuťově jsou ale jako od profesionála.
Pokud vás čeká nějaká oslava a nebo dokonce svatba, nemusíte si veškeré cukroví objednávat. Některé z nich si totiž můžete udělat sami doma a mezi ty patří i tyto sušenky s džemem a trubičky s krémem. Zvládnete je během chvilky a jakmile jich ochutnáte, nebudete litovat, že jste se pro ně rozhodli. Tak co, vyzkoušíte je?
Co budete potřebovat
Těsto
- 600 g mouky
- trochu soli
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce smetany
- 150 ml sycené minerální vody
- 150 ml bílého vína
- 450 g slaniny
- 100 g mouky
Náplň
- vlašské ořechy
- trochu cukru
- meruňkový džem
Krém
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička cukru
- ztužovač šlehačky
- 60 g vanilkového pudinku
- 4 lžíce cukru
- 500 ml mléka
Je to velmi jednoduché
Nejprve si vypracujte těsto s moukou a dejte do ledničky vychladit. Ze zbytku mouky a zbytku surovin zadělejte těsto, které je podobné závinu. Těsto nechte asi 15 minut odpočinout, poté jej rozválejte na tenko a na něj dejte to, co máte v ledničce. Srolujte, trochu protáhněte válečkem, asi tak, aby vznikl obdélníkový tvar, a přeložte 4 okraje jeden přes druhý. Nyní ho dejte do lednice.
Skládání opakujte každých 20 minut, celkem tedy čtyřikrát. Po posledních 20 minutách vyválejte tenké těsto a vykrajujte a tvarujte dle vaší libosti. Vykrajovat můžete buď do tvaru nějakých koláčků a nebo z nich zkrátka udělejte trubičky, to možná bude jednodušší. A teď už jen dejte do trouby. Pečte asi na 180 stupňů.
Povidlové koláče
Pomocí sklenice z těsta začněte tvarovat kolečka a doprostřed každého udělejte malé kolečko. Vlastně podobně, jako se to dělá u lineckého cukroví. Celá kolečka potřete vodou a na ně položíme kolečka vykrojená uprostřed. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte, dokud nezískají pěknou barvu. Doprostřed každé sušenky dejte meruňkovou marmeládu nebo povidla, poté ozdobte vanilkovým cukrem.
Rohlíčky s cukrářským krémem
Těsto si nakrájejte na proužky po 1 cm a dejte je na válečky tak, aby se těsto trochu překrývalo. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 12 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte rohlíky trochu vychladnout. Poté je vyjměte z formiček a položte je na plech.
A jak na krém?
Nejprve si mléko svařte s pudinkovým práškem, cukrem a počkejte, než to trošku vychladne. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha s 1 lžící cukru a ztužovačem. Obě kompozice smíchejte, ale buďte velmi opatrní. No a nakonec tímto krémem naplňte předem upečené rohlíčky a můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář