Celý život jsi vařila rýži špatně. Tchán, šéfkuchař, mi vyzradil tajemství. Toto je nutné udělat, když se vaří voda!

Uvařit rýži tak, aby nebyla rozvařená, ale jednotlivá semena se od sebe krásně oddělovala, je někdy hotová věda. Chce to odhadnou správnou dobu varu i množství vody.

Rýže je oblíbenou přílohou k masu, lze z ní připravovat samostatná sladká i slaná jídla. Stala se běžnou součástí našeho jídelníčku. V mnohých rodinách si bez ní již neumí představit své vaření a není divu, že patří mezi nejdůležitější obiloviny na světě. Rýže má tu výhodu, že je to potravina, která obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy i vlákninu, tedy všechny živiny, které náš organismus potřebuje. Je také zdrojem vitamínů skupiny B.

Jak správně vařit rýži

Uvařit rýži je hotové umění. Základem je její propláchnutí, který rýži zbaví nečistot. Proto ji několikrát properte pod tekoucí vodou, a to nejlépe tak, že rýži dáte do síta. Záleží i na správném poměru vody. Už naši předkové se řídili tím, že na jeden díl rýže je nutné dát dva díly vody. Toho se držte i dnes. Pro lepší chuť je možné do rýže přidat celou cibuli, bobkový list, pepř i hřebíček. Rýže se vaří pomalým varem asi 20 minut. Pak se nechá v teple dojít. Výsledkem by měla být rýže nerozvařená i nepřipálená.

Fotografie: Pixabay

Rýže může být i příčinou tloustnutí

Divíte se, že lze po rýži přibrat kilogramy? Vždyť je to přece dietní potravina, která se používá i v šetřící dietě třeba při průjmech. Problémem u rýže jsou sacharidy, které obsahuje. Existuje ale způsob, který dokáže v připravované rýži snížit množství kalorií. Škrob v nich se pak stává lépe stravitelným, takže se po něm tolik nepřibírá. Jen ten způsob přípravy rýže je poněkud delší, a tak ne příliš vhodný, když zrovna pospícháte.

Dejte rýži do ledničky

Až budete příště vařit rýži, vyzkoušejte dát nejprve do vařící vody v kastrolu lžíci olivového oleje. Teprve potom do ní nasypete odměřené množství rýže a povaříte. A nyní přijde to podstatné. Takto uvařenou rýži vložíte na 12 hodin do chladničky. Jíst ji tedy budete až na druhý den. Obsah kalorií by se měl snížit a rýže by měla být méně vydatná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*