Existuje velké množství receptů na sladké dezerty, které zpříjemní nedělní odpoledne. Výborně chutná i čokoládový piškotový dort, který zvládne upéct i začátečník.
Šikovné ruce cukrářů vyrábějí dorty nejroztodivnějších tvarů. Kdo si chce s cukrovinkou vyhrát, může si upéct něco náročnějšího. Ale pro moučník k čaji o páté je lepší využít recept, který není příliš náročný na přípravu a je rychle upečený. Následující návod na piškotový dort je dostatečně podrobný, aby se do něho mohl pustit i ten, kdo toho za sebou v oblasti cukrářství zatím nemá moc. Je připravený z dostupných ingrediencí, jež jsou k dostání v běžné obchodní síti. Takže s chutí do toho.
Co budete potřebovat pro přípravu piškotového dortu
- 250 g pšeničné mouky
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 160 g pískového cukru
- 200 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 tabulky mléčné čokolády o hmotnosti 100 g
- 250 g hořké čokolády
- 100 ml sladké smetany
Postup přípravy
- Do zadělávací mísy rozklepnete tři celá vejce a společně s pískovým cukrem je budete šlehat.
- Potom přidáte změklé máslo a pokračujete ve šlehání.
- Přisypete mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a směs doplníte odměřeným mlékem. Ze všeho vypracujete hladké těsto.
- Můžete použít klasickou kulatou dortovou formu, ale také obdélníkovou, chlebíčkovou formu. Na dno dáte pečicí papír.
- Do formy nalijete část těsta a položíte na něho tabulku mléčné čokolády o hmotnosti 100 g. Doplníte zbývajícím těstem.
- Nahoru na těsto položíte další tabulku čokolády.
- Troubu vyhřejete na teplotu 200 °C, vložíte do ní formu s těstem a pečete asi 55 minut.
- Během pečení si připravíte polevu na dort z hořké čokolády, kterou smícháte se smetanou. Společně je budete za stálého míchání zahřívat v kastrolu do doby, než se čokoláda rozpustí.
- Upečený dort vyklopíte z formy a polijete polevou.
- Tímto je dort hotový. Pokud budete chtít, je možné jeho povrch ozdobit čokoládovými lupínky.
Napište komentář