Nadúroda cuket většinou vede k tomu, že si sousedé navzájem cukety věnují, protože už nevědí, co s nimi. Lze je ale i chutně zavařit – třeba společně s houbami a majonézou.
Přebytek vlastních výpěstků ze zahrady se oplatí zavařit na zimu. Přijdou vhod, až bude venku kvílet meluzína a z nebe se budou snášet sněhové vločky. Cuketa je vděčnou zeleninou, kterou je možné použít na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Je možné ji taky zavařit, a to buď společně s jinou zeleninou nebo i s houbami. Záleží na tom, co budete mít právě po ruce.
Co budete potřebovat na zavaření cukety s houbami
Jestliže rádi chodíte na houby, jistě uvítáte nějaký recept na jejich další využití v kuchyni. Zkuste je zavařit společně s cuketou a zeleninou:
- 1,5 kg cukety
- 500 g jedlých hub, nejlépe žampionů nebo pravých hříbků
- 500 g cibule
- 200 g majonézy
- 2 polévkové lžíce octa
- svazek petrželky
- 6 stroužků česneku
- 2 lžičky sůl
- půl lžičky černého pepře
- 130 ml slunečnicového oleje
Postup přípravy
- Cuketu omyjete, oloupete a nakrájíte na malé kostky. Dáte ji na předehřátou pánev s rostlinným olejem a opražíte ji.
- Na oleji zpěníte cibuli, přidáte omyté a nakrájené houby. V našem receptu se používají žampiony. Ale je možné dát také pravé hříbky.
- Osolíte, opepříte podle svých zvyklostí. Není na škodu udělat trochu pikantnější zavařeninu.
- Smícháte opraženou cuketu a houby, ochutíte utřeným česnekem, doplníte nakrájenou zelenou petrželkou.
- Vše dobře pomícháte a přidáte majonézu.
- Nakonec směs naplníte do zavařovacích sklenic.
- Aby se připravená zelenina s houbami nekazila, je třeba ji sterilizovat po dobu asi 20 minut při teplotě 85 °C.
Nyní máte zavařenou cuketu s houbami připravenu na zimní čas. Jistě si na ni pochutnáte, až bude venku mrznout. Možná, že ji sníte ještě dříve. Zavařovací sklenice se zavařeninou uchovávejte na suchém a chladném místě.
Napište komentář