Teď už vařím jen toto: Mleté maso s nastrouhaným bramborem překvapí svou nezvyklou kombinací chutí a ingrediencí

Když má kuchař fantazii, umí vykouzlit celou řadu jídel. Může se nechat inspirovat recepty, jichž je na internetu i v kuchařkách spousta k dispozici. Často používají mleté maso jako výchozí surovinu.

Z mletého masa se vaří velice dobře. Je tomu tak proto, že s pomocí různého koření je mu možné dodat specifickou chuť. Použít lze při jeho přípravě i zeleninu, která funguje jednak jako plnidlo, ale také zvyšuje výživovou hodnotu masa, protože dodává cennou vlákninu. Ideálně se k tomuto účelu hodí mrkev a brambory.

Proč vařit z mletého masa

Máte našponovaný rodinný rozpočet a potřebujete ušetřit? Pak se nabízí úspora při přípravě jídla. Když budete chtít vařit z masa, nekoupíte drahou hovězí svíčkovou nebo vepřovou panenku, ale sáhnete po mletém masu, které bývá levnější. Přitom i z něho lze připravit chutné jídlo, navíc poměrně rychle. Zde je náš recept na mleté maso v zeleninové peřince.

Co budete potřebovat na přípravu mletého masa

  • 800 g mletého masa (hovězí, vepřové, směs obou mas)
  • 3 brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 8 g soli
  • 5 g mletého černého pepře

Co budete potřebovat pro zeleninový základ

  • 3 brambory
  • 5 mrkví
  • 2 vejce
  • 50 g mouky
  • 20 g zelené petrželky
  • 100 ml rostlinného oleje (slunečnicového, řepkového)
  • 3 g černého pepře
  • 5 g sladké papriky
  • 5 g soli

Postup přípravy

  • Nejprve si nachystáte zeleninovou směs. Brambory oloupete a nastrouháte na hrubém struhadle. Vymačkáte s nich šťávu a dáte do mísy.
  • Mrkev oloupete a nastrouháte také na hrubém struhadle. Přidáte ji k bramborám v míse.
  • Směs doplníte nakrájenou zelenou petrželkou, vejcem, moukou, solí, pepřem a paprikou a vše dobře promícháte.

  • Nyní si vezmete hlubší pekáč a na jeho dno rozprostřete zeleninovou směs.
  • Teď si připravíte mleté maso, které si dáte do další misky, doplníte nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, solí, pepřem a nastrouhanou mrkví a bramborou.

  • Maso a vše ostatní dobře promícháte a pak ze směsi budete tvarovat koule velikosti ping-pongového míčku. Masové koule položíte na zeleninový základ v pekáči.
  • Dáte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na dobu asi půl hodiny. Potom vyjmeme z trouby a na každou kuličku nalijeme lžičku rajčatové šťávy a posypeme strouhaným sýrem.
  • Pečeme dalších 15 minut, než je jídlo hotové.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*