Pěstování paprik se dá výrazně uspíšit pomocí horké vody

Máte v plánu pěstování paprik? Potom vyzkoušejte aktuální velký hit mezi zahrádkáři. Jde o pěstování pomocí horké vody. Ano, roky jsme si mysleli, že rostlinám ublíží, ale nyní to vypadá, že jim naopak může prospívat. Tedy pokud dodržíte správný postup, který je nezbytný.

Je nejvyšší čas

Pamatujte na to, že pravý čas pro pěstování paprik začíná právě teď. Vzhledem k venkovním teplotám nedoporučujeme nic odkládat a už můžete začít. Základem jsou samozřejmě papriková semínka, která si opatřete podle druhu, který si chcete vypěstovat.

Budete potřebovat horkou vodu

Toto pěstování paprik je opravdu netradiční, ale funkční. Jako první dejte vařit vodu. Když má teplotu 100 stupňů, tak ji nalijte do zeminy, kterou máte na sázení paprik připravenou. S horkou vodou udělejte to stejné, jako byste hlínu chtěli zalévat. Všechnu vařící vodu do připravené zeminy rovnoměrně nalijte.

Můžete začít sázet

Když je voda na svém místě, můžete se pustit do sázení paprik. Semena postupně vkládejte do vlhké a ještě lehce teplé zeminy. Plně postačí jejich sázení do hloubky asi 0,5 centimetru. Hlouběji není třeba. Takto se paprika dostane lépe a rychleji na povrch.

Když je zasazeno, můžete veškerou zeminu se semeny umístit na to správní místo. Paradoxně ne na slunce, ale někam kde je tma. Nejlepším místem by mělo být tmavší místo, kam moc slunečních paprsků nedosáhne.

A znovu teplá voda

Po prvních třech dnech by se měly v semenech objevovat klíčky. Zhruba za deset dní by měly být pozorovatelné první sazenice. V takovém případě je třeba opět dát vařit vodu. Když se uvaří, nechte ji lehce ochladit na teplotu 60 – 70 stupňů Celsia. Na jeden litr přidejte asi 2 kapky čistého jódu a následně touto vodou své sazenice opět opatrně a také rovnoměrně zalévejte.

Pěstujte, jak jste zvyklí

To nejdůležitější, co jste pro pěstování paprik udělat mohli, to jste udělali. Nyní už pěstujte, zalévejte a hnojte tak, jak jste zvyklí. S tím souvisí i budoucí nutné přesazení do květináčů, nebo do záhonů. A když jsou plody paprik velké a zdravé, můžete je sklízet.

Chutná a zdravá zelenina

Paprika je nejenom chutnou zeleninou, která najde uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni. Má také řadu důležitých látek, které naše tělo využije. Často se zapomíná na to, že může být i přírodním antidepresivem. Umí zmírnit problémové stavy, stejně jako nám dokáže zlepšit náladu. Stačí jenom, když ji budete pravidelně jíst.

Mezi možnosti jejího využití patří třeba různé zeleninové saláty. Papriku můžete také naplnit sýrem, stejně jako masem a udělat si spolu s ní chutnou a známou omáčku.

Stejně tak je skvělou zeleninou i pro vegetariány, kteří si ji mohou třeba ogrilovat. Zapomínat nelze ani na možnost paprikové salsy nebo dipu, či na fakt, že sušená paprika může být i skvělým kořením i doplňkem jakýchkoliv jídel.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]