Francouzská kuchyně je ve světě vyhlášená lahodnými recepty, jimiž se inspirují kuchaři i v jiných zemích. Můžete vyzkoušet dusit hovězí maso na francouzský způsob.
O vaření ve Francii lze právem říci, že významně ovlivnilo kuchyně prakticky všech zemí západní Evropy. Hlavní její součástí jsou sýr a víno, které kolikrát nechybějí ani v receptech. Pro francouzskou kuchyni je typické používání nejrůznějších bylin, jimiž jsou pokrmy ochucovány. Známá je zejména bouquet garni, což je svazek bylinek převázaných provázkem, jež se přidávají do polévek, vývarů a k dušenému masu.
Co patří do bouquet garni
V překladu bouquet garni doslova zní zdobená kytice. Pro její přípravu nějaký obecný recept neexistuje. Záleží tedy na každém kuchaři, čemu dává přednost. Oblíbená je kombinace zelených snítek petržele, bobkového listu a tymiánu. Je ale možné do ní přidat i bazalku, kerblík, rozmarýn, pepř, saturejku nebo estragon. Po uvaření pokrmu je však třeba vždy svazek bylinek vytáhnout z něho ven.
Co budete potřebovat pro přípravu dušeného hovězího s mrkví
- 1 kg hovězího masa
- 1,5 kg mrkve
- 1 cibule
- 1 svazek bylinek (bobkový list a tymián)
- 1 litr červeného vína
- 4 hřebíčky
- několik kuliček pepře
- 2 kostky hovězího vývaru
- 2 lžíce mouky
Postup přípravy
- Na tento recept si vyhraďte více času, aby se vám opravdu povedl.
- Hovězí maso si nakrájejte na kostky o velikost asi 2 centimetrů.
- Cibuli překrojte na polovinu a zabodněte do ní hřebíčky.
- Vezměte větší hrnec, dejte do něho pokrájené maso a cibuli i svazkem bylinek a kuličkami pepře.
- Zalijte červeným vínem a přidejte vody tolik, aby bylo maso zcela ponořené do tekutiny.¨
- Nechte vše dusit na mírném plamenu po dobu tří hodin do vydušení šťávy.
- Potom maso vyjměte a dejte do čistého kastrolu, nejlépe litinového, na trochu oleje a osmahněte ho.
- Marinádu v původním kastrolu rozřeďte vodou.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké plátky. Přidejte ji do kastrolu s marinádou, vraťte do ní i maso a povařte do měkka asi jednu hodinu.
- Nakonec nezapomeňte dušené maso zahustit opraženou moukou a povařenou asi 10 minut.
- Hotový pokrm se podává nejlépe s pečivem.
Napište komentář