Nikdy není na škodu, když se při přípravě jídla necháte inspirovat recepty z různých koutů světa. Bezesporu zajímavou kuchyní je turecká, která je v mnohé podobná té naší.
I v tureckých receptech se pracuje s mletým masem. Na rozdíl od těch českých ale do něho kuchaři nepřidávají namočený rohlík, ale spíše ho štědře doplní zeleninou a kořením. A samozřejmě nesmějí zapomenout na jednu důležitou ingredienci, kterou je mléko. To dodá mletému masu na šťavnatosti a chutnosti. Pojďte si podle našeho návodu jeden takový turecký recept vyzkoušet.
Co budete potřebovat na přípravu tureckého mletého masa
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 10 polévkových lžic mléka
- 5 polévkových lžic strouhanky
- polohrubá mouka dle potřeby na obalování
- koření na maso dle chuti
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle potřeby a vašich zvyklostí
- řepkový olej na smažení
Postup přípravy
- Do hlubší mísy dáte mleté hovězí maso a přidáte k němu mléko, strouhanku, koření. Pak ho opepříte a osolíte podle svých zvyklostí. Někdo má rád maso pálivější a slanější.
- Do směsi přidáte utřený česnek a jemně nakrájenou cibuli.
- Masovou směs je třeba dobře promíchat a pak nechat asi půl hodiny odpočívat.
- Ze směsi budete tvarovat jednotlivé karbanátky, které obalíte v polohrubé mouce.
- Karbanátky pomalu osmažíte v hlubší pánvi na řepkovém oleji do zhnědnutí. Pozor, abyste je nespálili. Karbanátky je možné také dusit, což je vhodné zejména pro osoby, které nesmějí konzumovat smažené pokrmy.
- Karbanátky je nejlépe podávat s bramborovou kaší i s vařenými bramborami. Hodí se jak na oběd, tak i na večeři. Je možné je také dát na chleba vzít s sebou na výlet jako chutné občerstvení.
- Když si tento recept doma připravíte, tak nakonec zjistíte, že turecký recept na karbanátky se tolik neliší od jeho české verze.
Napište komentář