Zemědělci bijí na poplach: Lidé se v obchodech nechávají napálit a kupují pukavce. Takto je hravě poznáte, říkají

vejce v přepravce
Fotografie: Pixabay

Vejce patří mezi základní potraviny. Neobejde se bez nich příprava slaných i sladkých pokrmů. Je tedy pochopitelné, že si je do domácnosti pořizujeme do zásoby.

V obchodech se vejce prodávají v papírových přepravkách po šesti, deseti nebo třiceti kusech, takže každý si může nakoupit domů vejce v množství, které rychle spotřebuje. Určitě byste se měli občas podívat i do krabičky a přesvědčit se, jak jsou v ní vejce skladována. Hodně na tom totiž záleží, jak dlouho vydrží čerstvá.

Tupým koncem, nebo špičkou dolů?

Když budete sledovat, jak jsou vejce v přepravce uložena, určitě si všimnete, že všechna leží špičkou dolů. Respektive by takto měla ležet. Je toma tak proto, že v tupém, tedy mírně rozšířeném konce má vejce vzduchovou bublinu, která chrání žloutek před působením bakterií. Tato bublina by vždy měla být nahoře, nikoliv dole. Platí to i pro případy, kdy máte svůj vlastní chov slepic, svá vlastní vejce. Vždy je ukládejte špičkou dolů, aby vzduch nepronikal nahoru, neuvolňoval blánu od skořápky, čímž by došlo k dřívějšímu kažení vajec.

Jak poznat čerstvé vejce

Když vejce ponoříte do vody se špetkou soli, tak čerstvé vejce se v ní zcela ponoří. To, které na vodě plave, už ledacos pamatuje. U čerstvého vejce je bílek čistý, hustý a průsvitný. Čím je vejce starší, tím je bílek řidší a vodnatější a žloutek má zploštělý tvar. U čerstvého vejce je žloutek pěkně kulatý. Zkažené vejce poznáte snadno, když ho rozklepnete, protože silně a nepříjemně zapáchá.

Fotografie: Pixabay

Vejce nedávejte v chladničce do dvířek

Ačkoliv je ve dvířkách chladniček pro vejce vymezen speciální prostor, tak byste je tam nikdy neměli uskladňovat. Vejce potřebují nejchladnější části chladničky, kde vydrží až 3 týdny. Kolem vajec by měl proudit vzduch. Teplota při skladování vajec by neměla překročit 18 °C. Ideální teplota je okolo 5 až 8 °C. Vejce by neměla být vystavována prudkým změnám teplot, protože by se orosila a zplesnivěla.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*