Chovatel slepic apeluje: „Proto by se vejce neměla uchovávat ve dveřích lednice“

Fotografie: Brian Yap / Creative Commons / Attribution 2.0

Správným skladováním vajec můžete prodloužit jejich trvanlivost a zamezit případné kontaminaci závadnými bakteriemi. Zjistěte, jaké je nejvhodnější místo v lednici, kam by se vejce měla dát.

Asi málokdo nemá v lednici uskladněná vejce. Používají se v mnoha receptech, těch slaných i sladkých. Jsou i dobrým zdrojem bílkovin a pokud to s nimi nepřeháníme, jedná se o potravinu, která je zdraví prospěšná a neměla by v našem jídelníčku chybět. Vejce ale mohou být také zdrojem bakterií, jež mohou způsobit nepříjemné trávicí obtíže. Zvláště pro malé děti mohu tyto bakterie představovat riziko. Vyzpovídali jsme proto letitého chovatele slepic, pana Dušana Hřínského.

Vejce jsou citlivá na změnu teploty

Abychom toto riziko minimalizovali, měli bychom vejce správně skladovat a vědět o jejich datu spotřeby. U vajec z obchodu máme datum vytištěné na krabičce a chovy jsou z hlediska bakterií hlídané. Je však dobré vědět, že se vejce může kontaminovat přes skořápku i u nás doma. Ta sice vypadá, že je pevná, ve skutečnosti je však tvořená z porézního materiálu, kterým mohou do vejce proniknout nežádoucí bakterie. Čím je vejce starší, tím se skořápka ztenčuje a riziko kontaminace je ještě vyšší.

Vejce by se tedy v lednici měla uchovávat uzavřená v původním kartonovém obalu. Neměla by se překládat do plastových držáků, které nemají horní krytí, obzvlášť pokud víte, že je hned nespotřebujete. Vejcím také musíte zajistit stabilní teplotu, protože jsou na její změny velmi citlivá. V lednici jim patří místo se stabilní teplotou, a to rozhodně nejsou dveře.

Vejce neomývejte, mohly byste podpořit růst bakterií

Představte si, kolikrát denně otevřete lednici. Vše, co je uskladněné ve dveřích, se tak rázem ocitne v pokojové teplotě. To nemusí tolik vadit láhvi s kečupem, ale vejcím ano. Umístěte je ideálně do prostřední nebo horní police, kde je teplota stabilní, a to ihned, jak je přinesete z obchodu. Pro udržení delší trvanlivosti je také dobré otočit vejce v kartonu špičkou dolů.

Fotografie: Freepik

Nikdy také do kartonu nevracejte rozklepnuté skořápky. Ty mohou být zdrojem bakterií, kterými se mohou ostatní nepoužitá vejce kontaminovat. Ze stejného důvodu bychom neměli používat kartonový obal opakovaně. Také umývání vajec před uskladněním není dobrý nápad. Z výroby jsou vejce dostatečně čistá. Při jejich umývání bychom naopak mohli růst bakterií podpořit.

Staré vejce vyplave na hladinu

Běžná trvanlivost vajec je asi šest týdnů. Pokud je však dobře skladujete, vydrží mnohem déle. Přesto je lepší používat k přípravě míchaných vajec a vajec naměkko ta nejčerstvější. U nich je riziko kontaminace menší než u těch starých. Stáří vejce můžete zjistit provedením jednoduchého testu. Ponořte vejce do sklenice z vodou. Pokud zůstane na dně, je čerstvé. Jestliže vyplave na hladinu, je už staré. I to však stále můžete použít, ale raději jen dostatečně tepelně upravené.

Zdroj: Chovatel – Dušana Hřínský