Při přemýšlení, co připravit rodině na jídlo k večeři v pracovní den, se oplatí vsadit na fazole. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, jsou výživné a sytivé.
Z bílých fazolí se běžně vaří polévka. Jsou ale i vhodným základem pro svačinový salát, který si můžete dát jako alternativu teplého pokrmu k večeři. Když si fazole den předem namočíte, budou rychleji uvařené. Anebo použijete již hotové fazole v konzervě, což je ještě jednodušší. Pak už jen stačí postupně přidat další ingredience.
Co budete potřebovat na svačinový fazolový salát
- 300 g vařených bílých fazolí
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 2 vařené mrkve
- 1 vařená brambora
- 4 nakládané okurky
- kopr
- 160 g majonézy
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř dle chuti a zvyklostí
Postup přípravy
- Pokud nebudete používat naloženou bílou fazoli v konzervě, tak je třeba den dopředu si potřebné množství fazolí namočit do vody. Na druhý den je uvaříte doměkka.
- Uvařit je třeba také mrkev a bramboru.
- Vezmete salátovou misku. Uvařenou mrkev nakrájíte nadrobno stejně jako uvařenou bramboru. Doplníte je najemno nakrájeným koprem.
- Směs v misce osolíte a opepříte tak, jak jste zvyklí. Salát může být klidně i pikantnější, pokud ho nebudou jíst malé děti.
- Jakmile jsou fazole uvařené, slijete je a necháte vychladit. Pak je přidáte k zelenině v salátové misce. Směs doplníte nastrouhaným nebo najemno nakrájeným vařeným vejce a nadrobno nakrájenými nakládanými okurkami.
- Vše dobře promícháte a připravíte si zálivku.
- Na salátovou zálivku je třeba smíchat majonézu se zakysanou smetanou, které osolíte, případně opepříte. Ale není nutné zálivku již kořenit, protože koření je ve směsi, kterou jste si připravili.
- Zálivku přidáte k salátu a vše dobře promícháte.
- Saláte je nejchutnější, když ho necháte v chladnu zaležet. Jednotlivé ingredience se totiž spolu propojí a vytvoří jedinečnou chuť salátu.
Napište komentář