Krásný narozeninový dort je věc velkého umu a také trpělivosti. Hlavně vnější zdobení, díky kterému dezert získává zcela jedinečnou eleganci.
Celý dort je nejdříve pokrytý bílou šlehačkou zcela bez poskvrny, takže vypadá jako zasněžený. Pod šikovnýma rukama cukrářky pak začne pomalu rozkvétat. Na jeho rovnou plochu nejdříve namaluje dvojici zelených větviček. Pomocí profesionálního sáčku s nástavcem (tryskou) ozdobí horní okraj i základnu dortu. Azurovou barvou. Jaké další kroky vedou k tak krásnému zákusku, který je škoda sníst?
Elegance spočívá v jednoduchosti
Po dokončení horního okraje pokračuje stejnou náplní na podložce, respektive papíru, na němž dort stojí. Další květiny vzniknou přímo v ruce, přesněji na podstavci připomínajícím pugét. Pak jsou nabrány na špachtli a položeny na vršek dortu. Doplňují tak zelené stonky, které vznikly v ozdobě jako úplně první. Květinám ovšem není konec, přijdou další. Tentokrát ale v jiné barvě, protože jde na řadu žlutý krém.
Vedle azurového kvítku přibude větší žlutý, opět vytvořený na podstavci a pak přenesený špachtlí na polevu. Ještě dva drobné kvítky a znovu přichází na řadu zelená. Květy se totiž kromě stonků neobejdou bez lístečků. Jakmile jsou kompletně ozdobeny obě ratolesti, přichází na řadu příslušný pozdrav – proto je na dortu tolik prázdného místa. Všechny prvky krásně vynikají, sněhobílá poleva kontrastuje s tmavšími barvami.
Design a využití fyzikálních vlastností
Technologie pečení se ovšem neomezuje jen na trochu krému. Po celém světě tak vznikají stále nové a propracovanější designy, ze kterých přecházejí oči. Mnohé z nich jsou přitom velmi jednoduché a využívají vlastností jak polevy dortu, tak té přilévané. Například polití celého dortu – růžová poleva – modrobílým krémem. Tekutinou prochází jednotlivé barvy a vytváří dojem vody tekoucí po skle. Celá dekorace je přitom věcí jednoho tahu.
Dort navíc vůbec nemusí mít onen stupňovitý základní tvar, na jaký jsme zvyklí. Co takhle pro změnu kouli nebo sféroid? Velká růžová koule připomínající mimozemské plavidlo je na podstavci. Pak ji cukrář jednoduše polije tekutou čokoládou. Už to samo vypadá krásně, přibude ale ještě posyp. Vznikne tak jakési obrovské velikonoční vajíčko. Pravda, je trochu otázka, jak tento dezert vlastně porcovat a konzumovat, ale s tím si oslavenec jistě poradí.
Zdroj: LiveBiz
Napište komentář