Nekupujte zbytečně vánoční cukroví z obchodu, doma si můžete připravit mnohem lepší. Netradiční křupavé vanilkové rohlíčky vás jistě zaujmou.
Vánoce se hodně rychle blíží a někteří lidé se na ně pečlivě připravují již od 1. prosince. Pokud mezi takové osoby patříte i vy a rádi byste do příprav zahrnuli i pečení cukroví, vyzkoušejte si i netradiční pečení. Tyto vanilkové rohlíčky jsou trochu větší a také mnohem více křupavější než ty klasické.
Ingredience, které budete potřebovat
Abyste si doma mohli upéct tyto netradiční a trochu větší vanilkové rohlíčky, měli byste si připravit tyto suroviny:
- 500 g mouky
- 250 g másla
- 200 g smetany
- 1 / 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 3 / 4 šálku mouky
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 / 2 sklenice cukru
- vanilka
- 1 / 2 ČL skořice
- 2 hrnky moučkového cukru
Jak připravit křupavé rohlíčky
- Až si nachystáte veškeré suroviny, připravte si i větší mísu, ve které si budete zpracovávat těsto na vanilkové rohlíčky.
- Do mísy si dejte mouku, a poté k ní nastrouhejte máslo. Následně rukama těsto s máslem spojte. Díky tomu, že těsto vypracujete rukama, tak máslo zahřejete a tím se lépe spojí s moukou.
- Jakmile se vám začne těsto trochu drobit, je čas na to, abyste k němu přidali i smetanu, prášek do pečiva, žloutek a vše nakonec promíchali lžící.
- Nyní je potřeba těsto znovu vypracovat rukama. Pokud by vás boleli už ruce, můžete k práci přizvat i další členy rodiny, kteří vám jistě pomohou s pečením. Až vznikne hladké těsto, dejte jej do potravinářské fólie a uložte do lednice.
- Takto zabalené těsto by mělo být v lednici alespoň 4 až 6 hodin. Klidně jej zde můžete nechat i přes noc a druhý den pokračovat s přípravou rohlíčků. Jakmile uplyne doba, kdy těsto bylo v lednici několik hodin, vyndejte jej z lednice a rozdělte jej na 6 dílů. Z těchto dílů vytvořte kuličky, dejte je na talíř a znovu přikryjte potravinářskou fólií, aby kuličky nevyschly.
- Z talíře si vždy odeberte 1 kuličku a tu poté rozválejte. Snažte se ji vyválet tak, aby vznikl tvar trojúhelníku. Na každý trojúhelník nakonec naneste 1 lžičku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem.
- Poté trojúhelník srolujte jako šneka / váleček.
- Všechny srolované rohlíčky vždy odložte na plech vystlaný pečícím papírem. Poté si předehřejte troubu na 170 °C a až v ní bude požadovaná teplota, vložte rohlíčky dovnitř, kde je potřeba je péct asi 40 minut.
- Jakmile budou netradiční rohlíčky dopečené, tak každý zvlášť ještě vyválejte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
- Nyní jsou rohlíčky hotové a můžete je už jen konzumovat.
Napište komentář