Pomeranč je jedním z nejpopulárnějších citrusů. Je velmi bohatý hlavně na vitamín C, tím ale jeho přínosy a zásoba živin zdaleka nekončí.
Nemá ovšem jen vysoké nutriční hodnoty, s trochou šikovnosti vám totiž může i ušetřit nějakou tu korunu. Jde především o pomerančovou kůru, která se dá použít na jeden úžasný ekonomický trik. Ostatně recyklace kůry vede k mnoha využitím tohoto organického materiálu. Právě její zpracování vám pomůže se krásně postarat o vnitřní atmosféru interiéru. Současně ušetříte za chemické čisticí prostředky, které mnohdy škodí zdraví.
Pomerančová kůra a bílý ocet
Ovoce samotné je ceněné pro výše zmíněný obsah, ovšem pozitivní vlastnosti jeho kůry už tak známé nejsou. Právě ona ale má vysoce očistné, dezinfekční a odvápňovací vlastnosti. Budete potřebovat pomerančovou kůru, láhev nebo vzduchotěsnou nádobu a bílý ocet. Kousky pomerančové kůry vložte dovnitř a zalijte důkladně octem. Nechte je asi dva dny louhovat. Pak nádobu otevřete, přeceďte a kůru vyhoďte, nebo si ji nechte na později.
Získaný roztok dále nařeďte vodou, takže bude 50 % octa a 50 % vody. Vše nalijte do rozprašovače a použijte coby univerzální čistič. Hodí se totiž jak pro koupelnu, tak i kuchyň, chodbu nebo obývací pokoj. Stejně tak vám tento zcela přírodní čistič dovolí důkladnou očistu pracovních desek, dřezů nebo kuchyňských pomůcek od vodního kamene. Vůně kůry bude navíc neutralizovat zápach octa, případně můžete přidat kapku vonného oleje. Ukázalo se, že tento trik používají i hotelové uklízečky ve velmi luxusních hotelech.
Zcela přírodní deodorant
Kromě čištění se dá kůra použít i jako domácí osvěžovač vzduchu. Jednoduše ji umístěte do ledničky nebo na další místa, kde se uvolňuje nepříjemný zápach. Do samotné kůry nasypte trošku jedlé sody, takže kombinace bude otravné pachy absorbovat ještě lépe. Respektive soda je pohltí, kůra okolí provoní. Platí to pro dno popelnice, vnitřky bot nebo rohy skříní. Kůru dejte do malého látkového sáčku, v případě šatů budete mít pokoj i od molů.
Pomerančová kůra na vaření
Veškerá sladká i slaná jídla se dají pomocí této kůry velmi příjemně dochutit. Platí to přitom jak pro dorty, tak i maso, zároveň tak pokrmy získají určitý punc originality. Zkrátka nastrouhejte trochu kůry z povrchu plodu. Stačí ji lehce oloupat nožem na tenké plátky.
Zdroj: EleganzaPlus
Napište komentář