2 recepty na léčivou česnekovou pomazánku. Vitamínová bomba

česneková pomazánka v misce

Původní domovinou česneku je Mongolsko. Odtud se rozšířil do Číny a pak do zbytku světa. Tato lahodná rostlina se stala součástí mnoha receptů po celém světě.

Nejen, že je česnek chuťově výrazný a dokáže mnoha jídlům vtisknout typicky voňavou a mírně štiplavou chuť, ale obsahuje také látky, které prospívají našemu zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, cukru i krevní tlak. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky a běžně se používal k léčbě chřipek a nachlazení. Dokonce pomáhá při ateroskleróze a snižuje riziko trombóz. To už jsou dobré důvody k tomu, abychom jej pravidelně zařadili do jídelníčku. Nejvíce prospěšných látek získáme konzumací syrového česneku. Pokud tedy nemáte citlivý žaludek, vyzkoušejte tyto dvě lahodné česnekové pomazánky.

Na česnekovou pomazánku s mrkví budete potřebovat

  • 100 g taveného sýra
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku

Jak připravit česnekovou pomazánku

Vejce uvařte natvrdo. Mrkev dejte vařit zvlášť do kastrůlku a počkejte až změkne. Uvařená vejce slijte a odstraňte skořápku. Do misky je nastrouhejte na jemném struhadle. Mrkev nakrájejte na proužky a tavený sýr na kostičky. Vše přidejte k postrouhanému vejci. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte do směsi.

natírání pomazánky

Nyní už jen zbývá přidat majonézu, sůl a vše důkladně promíchat. Pomazánku můžete mazat na čerstvý chléb, rohlíky, ale bude se výborně hodit i jako pomazánka na jednohubky, až budete připravovat pohoštění.

česneková pomazánka s chlebem

Na česnekovou pomazánku se sýrem budete potřebovat

  • 200 g eidamu nebo goudy
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g pomazánkového másla
  • 150 g majonézy nebo zakysané smetany
  • sůl a pepř

Příprava sýrovo-česnekové pomazánky

Do misky nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Přidejte pomazánkové máslo. Pak přimíchejte majonézu nebo zakysanou smetanu nebo je mezi sebou nakombinujte, dle vlastní chuti. Česnek prolisujete, dochuťte špetkou soli a bílým pepřem. Všechny ingredience důkladně promíchejte a vynikající pomazánka je hotová. Dejte ji ještě na hodinu odležet do lednice. Namazanou ji můžete ozdobit zeleninou, vlašskými ořechy, hrozny nebo bylinkami.

česneková pomazánka
Fotografie: Freepik

 

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*