Dlouhé měsíce měla zdravotní problémy. Příčinu našla náhodou, jednalo se přístroj vyskytující se v každé kuchyni

Fotografie: Piqsels

Pro valnou většinu lidí je káva nápojem, bez kterého ani nejsou schopni pořádně fungovat. Když vám ale prakticky po každém šálku začne být špatně, je to problém.

Právě tohle zažila Stephanie Brauns, která měla kávu jako rutinu. Dala si obvyklý šálek vždycky před odchodem z domova. Záhy potom ale začala každý den pociťovat nějaké podivné a nepříjemné vedlejší účinky. Měla i potíže udržet v žaludku snídani, proto se rozhodla zjistit příčinu těchto úkazů. Opakovala svou běžnou rutinu, pozorně však sledovala všechny detaily. Zkoušela dělat také věci jinak, ale vždycky se dostavil stejný následek.

Testování příčin, viník nalezen

Nakonec došlo i na kávu, přesněji řečeno pozornější kontrolu kávovaru. Důkladná inspekce samotného kávovaru vzápětí přinesla děsivé zjištění. Uvnitř se totiž nacházela silná vrstva šupin a také hnědé hmoty, která na první pohled připomínala plíseň. „Byl to naprostá šok, bylo to hrozné a děsivé,“ říká Stephanie. Lidé si totiž myslí, že kávovar čistí a nic se nemůže stát. Skutečné důkladná očista i uvnitř se už ovšem odehrává poměrně málokdy.

„Vždycky jsem si dávala kávu normálně doma a během tří doušků se dostavily velmi silné reakce. Jakmile jsem ho pak otevřela, bylo to naprosto děsivé.“ Několik let se v něm usazoval vodní kámen a všechny součástky úplně obalila podivná hnědavá plíseň. Je pravda, že některé kávovary jsou i na hloubkové čištění velmi jednoduché. Máte zkrátka nádobu na tekutinu a zásobník na vodu. Tohle ale nebyl ten případ a očista potřebovala větší zákrok.

Očista kávovaru, jen se dostat dovnitř

„Je to prakticky nemožné, dokud to opravdu celé nerozeberete. Což se mi, upřímně, dosud nepodařilo.“ Nikde v návodu totiž nebyl konkrétní postup, jak se dostat do zásobníku, aby ho bylo možné vyčistit a vysušit. „Kromě zásahu kladivem mě nenapadá, jak bych se do toho vůbec mohla dostat.“ Část hmoty z vnitřku dokonce poslala do laboratoře. Co se ovšem dá dělat, abyste jako uživatelé kávovarů chránili zdraví svých rodin?

Kávovar, konvice
Fotografie: Pixabay

Většina výrobců i odborníků jednoduše radí pravidelné čištění celého přístroje. Ideální je na to bílý ocet, který rozpouští usazeniny a dokáže celý vnitřek snadno dezinfikovat. Stephanie má tak jasný vzkaz pro kohokoli, kdo doma používá jakýkoli typ kávovaru. „Musíte mít průběžnou možnost tyhle oblasti opravdu pravidelně vyčistit.“ Jednou z možností je nalít do zásobníku právě ocet, kávovár normálně pustit a pak ho otevřít, aby mohl vyschnout.

Zdroj: Viikonloppu

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*