Brambory jsou základní surovinou a mnoho receptů se bez nich neobejde. Už jste slyšeli o kynutých bramborových plackách? Určitě stojí za to je vyzkoušet.
Šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborová kaše, knedlíky, bramboráky, to je jen pár příkladů co vše se z brambor dá uvařit. Tato všestranná surovina je navíc velmi zdravá a stačí ji lehce dochutit a málokdo bramborové chutí odolá. Tentokrát je vyzkoušejte ve variantě, kterou jste nejspíš ještě nedělali. Kynuté bramborové placky pečené v troubě můžete jíst jen tak, jako bramboráky, nebo použít jako přílohu k masovým směsím nebo zelenině.
Ingredience, které budete potřebovat
- 300 g brambor
- 150 ml bramborového vývaru
- 300 g mouky
- lžička sušeného droždí
- 0,5 lžičky soli
- 1 polévková lžíce cukru
- 2 cibule
- 50 ml rostlinného oleje na smažení
- koření podle chuti
Jak připravit bramborové placky
Cibuli si nakrájejte na tenčí půlkolečka a dejte ji smažit na pánev. Orestujte ji hodně do zlatova a poté dejte bokem vychladnout. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Vařte doměkka a poté brambory vyjměte naběračkou nebo slijte. Ale pozor vodu z brambor nevylévejte, ještě ji budete potřebovat.
Vložte brambory do mísy a rozšťouchejte nebo rozmixujte je na kaši. Přilijte k nim trochu bramborové vody, aby byla kaše tekutá. Přidejte sůl, cukr, sušené droždí a opečenou cibulku. Můžete ochutit i jiným kořením podle vašeho výběru. Vše dobře promíchejte a do těsta začněte zapracovávat prosátou mouku. Vypracujte vláčné těsto, misku překryjte potravinářskou fólií a dejte kynout na hodinku na teplé místo.
Těsto by mělo nakynout asi na dvojnásobek. Nyní ho rozdělte na několik částí a buď ho pečte ve vymazaných kulatých formičkách nebo vytvořte větší placky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
Nejchutnější bramboráky dle staré německé receptury. Mnohem lepší než ty české. Vydatná večeře z levných ingrediencí
Placky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypete sezamem nebo jinými oblíbenými semínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30-35 minut. Placky můžete jíst jen tak, ale dobře poslouží jako příloha k masovým směsím s omáčkou.
Napište komentář