Původem z Itálie, proslavená Američany. Pizza je jednoduché jídlo, které se dá připravit hned několika způsoby. Zkuste tu z brambor.
Pizza se do Spojených států amerických dostala ve 20. století. Američané si tento jednoduchý, a přitom vynikající pokrm zamilovali a proslavili ji. Postupem času se zřídili pobočky s jejím prodejem po celé zemi, převážně díky tamním podnikatelům. Ti si všimli její popularity a začali ji vyrábět a prodávat ve velkém. Sice se výrazně liší od té v Itálii, ale stále je jedinečná. Lidé po celém světě ale hledali způsoby, jak si ji jednoduše připravit i doma. Nakonec se jim to podařilo, ingrediencí není mnoho a postup je naprosto banální.
Suroviny na těsto
- 5 větších brambor
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 vejce
- 200 ml kefír
- 200 g mouky
- 3 rajčata (lze použít protlak)
- 100 g sýra
- oregano (nebo další koření dle chuti)
- ½ lžičky soli
Ano, celá pizza je z brambor, tudíž se nespotřebuje tolik mouky. Nevadí ani staré brambory, tudíž, nevíte-li, co s nimi, zde je pro vás menší inspirace. Místo rajčat, na tomatový základ, je možné použít i rajčatový protlak nebo rajčatový základ. Ty jsou k dostání v každém supermarketu a sníží se tím doba strávená v kuchyni.
Postup přípravy
Brambory se nejdříve oloupou a nastrouhají na hrubém struhadle. Do mísy vložte brambory a zalijte je vodou. To je velmi důležitý krok, je totiž potřeba je zbavit škrobu. Během namáčení brambor si nakrájejte cibuli nadrobno. Tu následně osmahněte na pánvi, na troše rostlinného oleje. Osolte ji, přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a 5 minut duste. Brambory slijte a usušte. K nim přidejte smaženou cibulku s mrkví a promíchejte.
Do další misky nalijte kefír a vklepněte vejce, osolte a promíchejte. Přes síto prosejte mouku, aby byla co nejhladší. Uhnětete těsto, do kterého můžete přidat kapku olivového oleje. Vzniklou hmotu spojte s bramborami a vytvořte těsto. Pokud se lepí, přidejte malé množství mouky, ale nepřehánějte to. Na plech položte pečící papír a z těsta vytvarujte placku. Tu dejte do trouby na 180°C a pečte asi 25 minut.
Tato domácí pizza je hotová za 10 minut a nepotřebujete na ni ani troubu. Recept jsem si přivezla z dovolené od mistra Itala
Následně nakrájejte rajčata a nastrouhejte sýr. Po vytažení z trouby rozprostřete rajčata na pizzový základ, posypte ho oreganem a dalším kořením a sýrem. Lze použít i šunku či jiný druh masa a i zeleninu. Fantazii se meze nekladou. Potom stačí dát připravenou pizzu na dalších 15 minut do trouby a vyčkat, než se rozpustí sýr. Pak už ji stačí pouze servírovat tak, jako klasickou pizzu. Chutná báječně a zajisté s ní u všech zabodujete.
Napište komentář