Lidé si navykli považovat za dezerty pouze ty s krémem. Ve skutečnosti může být skvělým dezertem i pečený koláč z trouby a bez krému.
Jablka má doma každý celoročně, je to dostupné ovoce, které nejdete v každém supermarketu. Každý má rád jiné odrůdy, někdo radši jablka sladší, někdo je spíš na ty kyselé. Mouka, cukr, sůl, vejce, to jsou potraviny, které jsou potřeba v každé domácnosti nepřetržitě. Z toho důvodu je tento recept skvělý, pokud potřebujete upéct něco rychlého, například pro návštěvu. Dezert totiž nemusí být dort, nebo něco s krémem. I obyčejný pečený koláč z ingrediencí, které najdete běžně doma dokáže všechny ohromit. Chutná neskutečně.
Potřebné ingredience na přípravu těsta
- 3 vejce
- 150 gramů cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 120 mililitrů rostlinného oleje
- 150 mililitrů mléka
- 250 gramů mouky
Ingredience na náplň
- 1 prášek do pečiva
- 1 jablko
- šťáva z poloviny citronu
- 1 čajová lžička másla
- 2 polévková lžíce cukru
- skořice (dle chuti)
- meruňkový džem
Pokud nejste fanoušky meruňkového džemu nezoufejte, můžete použít klidně i jahodový či borůvkový, nebo jakýkoli jiný. Každý má totiž jiné osobní preference. A pokud byste rádi měli v koláči více jablek, klidně jich přidejte více, v tom není žádný problém. Jen nezapomeňte následně použít i více cukru, aby se zachovala originální chuť.
Postup přípravy koláče
Jablko si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou a pánvi si rozpusťte máslo. Na něj přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Na vzniklý karamel položte plátky jablek, posypte je skořicí a potřete vrstvou džemu. Chvíli je takto nechejte a následně sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Tyto jemné a nadýchané buchty s náplní by měl vyzkoušet ve svém životě každý
Mezitím si v míse smíchejte vejce s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Vše společně vyšlehejte. Během šlehání k ní přidejte ještě olej, postupně mléko a mouku, kterou si smícháte s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijte do formy, ve které budete koláč péct. Na povrch těsta přidejte vychladlé zkaramelizované plátky jablka. Dejte formu do trouby a pečete koláč na 180 °C zhruba 40 minut. Hlavně ho hlídejte, protože každá trouba peče trochu jinak.
Vícevrstvá ovocná buchta s mákem a tvarohem. Je tak výborná, že se po ní jen zapráší. Recept už upeklo 4 miliony Čechů
Tuto dokonalost můžete podávat například se šlehačkou nebo zmrzlinou v neděli po obědě, nebo když k vám přijde návštěva. Každý, kdo tento zázračný koláč ochutná, vám utrhne ruce, jak je výborný. Nejlepší na něm je, že veškeré ingredience máte doma v kuchyni prakticky denně. Běžte si ho upéct hned teď, svého rozhodnutí nebudete litovat. Jeho chuť je nezapomenutelná.
Napište komentář