Příprava jater může být mnohdy záludná. Pokud ale máte ten správný recept, dokáže z této suroviny vytvořit měkký a křehký pokrm, který všem zachutná. Pojďme se podívat jak na to.
Hovězí játra patří mezi oblíbené vnitřnosti, které se v české kuchyni často připravují. Tato surovina se hodí nejen na přípravu minutkových pokrmů, také si je můžeme ugrilovat nebo z nich vytvořit lahodnou paštiku. Pokud ale nevíme jak na ně, mohou být ve finále nejen tuhá, ale také tvrdá. To by se stát nemělo, jedná se totiž o měkký a jemný pokrm, který dokáže překvapit.
Ingredience potřebné na přípravu lahodných jater:
- hovězí játra – 600 gramů
- pár stroužků česneku
- cukr – 1 lžička
- sůl – 1 lžička
- vejce – 1 ks
- jedlá soda – 0,5 lžičky
- cibule – 1 ks
- mouka
Recept krok za krokem
Nejprve je zapotřebí játra nejen důkladně omýt, ale také očistit. Poté si vezmeme do ruky papírový ubrousek a zbavíme je přebytečné vody. Připravená játra na chvíli odložíme bokem a vrhneme se na marinádu. Tu vytvoříme smícháním rozšlehaného vejce s cukrem, solí a jedlou sodou. Vzniklou směs ještě dochutíme stroužkem česneku.
Játra si nakrájíme a marinujeme
Osušená játra si nakrájíme na menší kousky a jednotlivě je umístíme do připravené marinády. Promícháme tak, aby každý kousek byl namočený, a uložíme na 2 hodiny do ledničky. Jakmile máme játra dostatečně namarinovaná, orestujeme si na pánvi cibuli. K té následně přidáme jednotlivé kousky jater, které ještě před restováním obalíme v mouce.
Od sporáku neodcházíme, příprava jater je minutková
Játra jsou hotová během chvilky, bohatě jim na pánvičce stačí 3 minuty. Porto je dobré si pokrm neustále hlídat, nikam od něj neodcházet. Jakmile jsou játra opečená z obou stran, přidáme do pánve trochu vody a necháme pokrm dusit. To zabere zhruba pět minut, ideální je také mírný oheň. Následně můžeme podávat, s přílohou nebo obyčejným chlebem.
Napište komentář