Cuketové řízky podle receptu, který používala už moje babička

cuketové řízky

Cuketa je hojně rostoucí zeleninou na českých zahradách a to převážně v letních měsících. Často se nám ale stane, že nevíme, jak velkou úrodu zpracovat.

Najít se dá ale velké množství receptů, které nás ve výsledku mohou velmi překvapit nejen svojí přípravou, ale hlavně konečnou chutí. Z obyčejné zeleniny plné vody, kterou bezesporu právě cuketa je, se dá velmi rychle vytvořit chutný pokrm, kterým zasytíme celou rodinu. Můžeme ji totiž připravit obalovanou v těstíčku, podobně jako oblíbené řízky.

Ingredience potřebné na přípravu obalované cukety:

  • 2 středně velké cukety
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • 100 gramů strouhanky
  • 50 gramů hladké mouky
  • sůl, paprika, petržel

cuketa

Cuketu je zapotřebí nejprve oloupat a zbavit vody

Cuketa je druhem zeleniny, který je velmi bohatý na vodu. To je ale v mnoha receptech spíše na škodu, proto se před její tepelnou úpravou vody zbavujeme. Pokud máme k dispozici cuketu mladou, není zapotřebí ji zbavovat slupky. Pokrm ale bude mnohem chutnější, pokud tento krok nevynecháme. Následně je zapotřebí cuketu nakrájet na plátky, které budou silné zhruba 1 centimetr.

cuketové placky plněné

Cuketové lívance plněné masem. Recept nad zlato, přes léto dělám každou sobotu. Rodinný recept obletěl celé Česko

cuketa těsto

Vystačíme si se starým a dobrým trojobalem

Nakrájenou cuketu umístíme na pekáč nebo větší talíř a každý plátek hojně zasypeme solí. Právě ta se totiž postará o to, aby se cuketa zbavila přebytečné vody. Sůl necháme na cuketě zhruba 20 minut pracovat, poté ji jednoduše osušíme papírovými utěrkami. Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme sýr a připravíme si misky s ingrediencemi na trojobal.

cuketové placky

Nyní již pouze obalujeme a smažíme

Připravíme si misku s moukou, vejcem a strouhankou. Vejce nejprve smícháme s nastrouhaným sýrem, tuto směs dochutíme solí, petrželí a paprikou. Jednotlivé plátky cukety poté obalujeme nejprve v mouce, následně v směsi s vejcem a jako poslední vrstvu umístíme strouhanku. Obalené plátky smažíme v oleji a to dozlatova z obou stran.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*