Po tajemství dokonalých hovězích jater již pátrat nemusíte. Celý trik spočívá v této ingredienci šéfkuchařů

Hovězí játra na uzbecký způsob

Játra nepatří všeobecně mezi velmi oblíbené potraviny, ale hlavním důvodem je to, že si málokdo umí poradit s jejich přípravou tak, aby byly opravdu chutné a zaujaly.

A přesto se jedná o jeden z nejsnáze připravitelných kusů vnitřností, které v kuchyni můžeme využít. Jejich úprava na uzbecký způsob chuťově připomíná kebab, i proto je strávníky tento pokrm dobře přijímán a často je překvapí skutečnost, že konzumují právě játra. Pokud víte, jak na to, může se i z jater stát opravdu chutná pochutina.

Ingredience potřené na přípravu jater na uzbecký způsob:

  • 1,6 kilogramu hovězích jater
  • 1 kilogram rajčat
  • 0,5 kilogramu cibule
  • 100 gramů celeru
  • 0,8 kilogramu cukety
  • 0,5 kilogramu mrkve
  • 0,6 kilogramu papriky
  • 30 gramů bazalky
  • 30 gramů koriandru
  • 30 gramů petržele
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 0,5 polévkové lžíce papriky
  • 50 gramů slunečnicového oleje
  • sůl

Hovězí játra

Játra si pečlivě očistíme a připravíme na marinování

Jako první si játra očistíme od jejich přirozeného povlaku, následně je nakrájíme na velké kousky. Odložíme je stranou a vrhneme se na přípravu zeleniny. Tu si postupně opláchneme a druhy zeleniny, které to vyžadují, oloupeme. Cibuli si nakrájíme na kolečka, mrkev a papriku na silné nudličky. Z cuket a rajčat uděláme tenké plátky.

Zavařovací sklenice

Tuhle chuťově famózní paštiku dělám i 3x týdně. Má blahodárné zdravotní benefity a je hotová do pár minut

Hovězí játra

Vše umístíme do hrnce a vaříme

Potřebné koření je vhodné použít čerstvé, pokud máme tu možnost. Jakmile máme všechny ingredience připravené, připravíme si velký hrnec, do kterého budeme suroviny postupně vrstvit. Na dno hrnce dáme slunečnicový olej, který rozpálíme. Jakmile jej máme připravený, začneme postupně vrstvit. Každá ingredience by v hrnci měla být ve dvou vrstvách.

Hovězí játra

Vzniklý vývar doplní dokonalou a výraznou chuť

Na rozpálený olej dáme ve dvou vrstvách cibuli. Tuto vrstvu, stejně jako všechny další, osolíme. Na vrstvu cibule přijde mrkev, kterou opět osolíme. Následně do hrnce přidáme játra, další vrstvou bude paprika. Na paprice budou umístěna rajčata a na nich cukety. Ty je vhodné hojně zasypat připravenými bylinkami. Tímto způsobem vrstvy opakujeme, dokud nám suroviny nedojdou. Játra vaříme po dobu 30 minut, za celou dobu hrnec promícháme maximálně dvakrát.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*