Ingredience na tyto nadýchané koláče má doma každý. Díky snadnému receptu ušetříte peníze i čas

Tvarohové koláče s džemem

Dnes jsme si pro vás připravili recept na oblíbené tvarohové koláče, které byly populární v roce 1978. Přeneste snadno do své kuchyně trochu nostalgie.

Koláče, obzvláště ty tvarohové, patří ke slovanské kultuře již od pradávna. V dnešní moderní kuchyni je nahradily jiné pochutiny a ty pravé koláče již téměř vymizely. Je načase si připomenout nejen jejich jedinečnou chuť, ale také postup, jakým tento pokrm snadno a rychle přichystat.

Ingredience potřebné na přípravu tvarohového těsta:

  • mouka – 700 gramů
  • voda – 300 gramů
  • máslo – 40 gramů
  • vejce
  • sůl – 8 gramů
  • suché droždí – 7 gramů

Ingredience potřebné na přípravu tvarohové náplně:

  • tvaroh – 200 gramů
  • cukr – 75 gramů
  • žloutek
  • vanilin –
  • sůl – 2 gramy
  • zakysaná smetana – 20 gramů

Ingredience potřebné na přípravu sladké náplně:

  • džem – 300 gramů
  • vejce
  • voda – 20 gramů

Tvarohové koláče

Základem každého dezertu, tedy i koláčů, je těsto

Nejprve se vrhneme na přípravu těsta. Na to budeme potřebovat vodu, kterou si zahřejeme na 30 stupňů. Do ní přidáme kvásek a 150 gramů mouky, vše pečlivě promícháme. Do těsta přidáme také vajíčko a osolíme jej. Těsto umístíme na pomoučněný stůl a ručně jej prohněteme. Během hnětení přidáme také máslo, které do těsta ručně zapracujeme. Vypracované těsto necháme hodinu odpočívat na teplém místě.

Buchta z bílkového sněhu s mandarinkami

Tento nadýchaný mandarinkový koláč je vynálezem mé babičky cukrářky. Během svátků u nás nesmí chybět

Tvarohové koláče

Volnou chvilku využijeme na přípravu tvarohové náplně

Mezitím, co nám těsto odpočívá, si v misce smícháme tvaroh se žloutkem, cukrem a vanilínem. Do směsi přidáme také špetku soli a zakysanou smetanu, vše zamícháme tak, aby nám vznikla hladká hmota. Hotové a odpočinutě těsto si rozdělíme na malé bochánky tak, aby každý z nich měl přibližně 60 gramů. Vyskládáme je na plech vedle sebe, s mezerou 6 – 8 centimetrů.

Tvarohové koláče

Nyní stačí jen těsto naplnit a nechat pracovat troubu

Na pomoc si vezmeme sklenici, její dno namažeme rostlinným olejem a za její pomoci uděláme do každého bochánku díru, kterou naplníme džemem nebo tvarohovou náplní. Plech, kde máme všechny bochánky naplněné, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut odpočívat. Poté každý z nich potřeme směsí vody a vejce a umístíme do trouby na 180 stupňů. Pečeme po dobu 15 – 17 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*