Dnes jsme si pro vás připravili recept na oblíbené tvarohové koláče, které byly populární v roce 1978. Přeneste snadno do své kuchyně trochu nostalgie.
Koláče, obzvláště ty tvarohové, patří ke slovanské kultuře již od pradávna. V dnešní moderní kuchyni je nahradily jiné pochutiny a ty pravé koláče již téměř vymizely. Je načase si připomenout nejen jejich jedinečnou chuť, ale také postup, jakým tento pokrm snadno a rychle přichystat.
Ingredience potřebné na přípravu tvarohového těsta:
- mouka – 700 gramů
- voda – 300 gramů
- máslo – 40 gramů
- vejce
- sůl – 8 gramů
- suché droždí – 7 gramů
Ingredience potřebné na přípravu tvarohové náplně:
- tvaroh – 200 gramů
- cukr – 75 gramů
- žloutek
- vanilin –
- sůl – 2 gramy
- zakysaná smetana – 20 gramů
Ingredience potřebné na přípravu sladké náplně:
- džem – 300 gramů
- vejce
- voda – 20 gramů
Základem každého dezertu, tedy i koláčů, je těsto
Nejprve se vrhneme na přípravu těsta. Na to budeme potřebovat vodu, kterou si zahřejeme na 30 stupňů. Do ní přidáme kvásek a 150 gramů mouky, vše pečlivě promícháme. Do těsta přidáme také vajíčko a osolíme jej. Těsto umístíme na pomoučněný stůl a ručně jej prohněteme. Během hnětení přidáme také máslo, které do těsta ručně zapracujeme. Vypracované těsto necháme hodinu odpočívat na teplém místě.
Tento nadýchaný mandarinkový koláč je vynálezem mé babičky cukrářky. Během svátků u nás nesmí chybět
Volnou chvilku využijeme na přípravu tvarohové náplně
Mezitím, co nám těsto odpočívá, si v misce smícháme tvaroh se žloutkem, cukrem a vanilínem. Do směsi přidáme také špetku soli a zakysanou smetanu, vše zamícháme tak, aby nám vznikla hladká hmota. Hotové a odpočinutě těsto si rozdělíme na malé bochánky tak, aby každý z nich měl přibližně 60 gramů. Vyskládáme je na plech vedle sebe, s mezerou 6 – 8 centimetrů.
Nyní stačí jen těsto naplnit a nechat pracovat troubu
Na pomoc si vezmeme sklenici, její dno namažeme rostlinným olejem a za její pomoci uděláme do každého bochánku díru, kterou naplníme džemem nebo tvarohovou náplní. Plech, kde máme všechny bochánky naplněné, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut odpočívat. Poté každý z nich potřeme směsí vody a vejce a umístíme do trouby na 180 stupňů. Pečeme po dobu 15 – 17 minut.
Napište komentář