Téměř všichni si rádi občas dopřejeme ke kávě nějaký hříšně sladký zákusek. Vyrobit takovou dobrotu lze i z několika málo ingrediencí, které míváme běžně doma.
Krémové sladké dorty jsou vítanou součástí významných událostí, jakými jsou dětské oslavy, svatby, narozeniny a jiná výročí. Je to dáno tím, že vypadají slavnostně, bohatě a lákavě. Kdo přesně přišel s nápadem vytvořit dorty se smetanou, není známo. Údajně dokonce i ve starověkém Řecku a Římě se vyráběly zákusky ze směsi medu, mléka, vajec a dalších přísad. Tento recept pak pracuje se zakysanou smetanou.
Krémový dort ze čtyř surovin
V dnešní době se sice dorty prodávají v každém obchodě. Pořád je ale skvělou cestou vyrobit si takovou dobrotu sami doma. Budete tak mít zajištěno, že vznikla z kvalitních surovin. Navíc tento dort je tak jednoduchý, že do jeho přípravy můžete zapojit i děti. Uvidíte, že je to bude bavit a strávíte hezké společné chvíle u přípravy i u následné konzumace. Prozradíme vám, jak si připravit vlastní krémový dort s použitím minima surovin.
Ingredience:
- Polohrubá mouka – 250 g;
- Máslo – 150 g;
- Cukr krupice – 70 g;
- Zakysaná smetana – 400 g;
- Moučkový cukr – 4 polévkové lžíce.
Bez tohoto lahodného tvarohového zákusku si můj manžel ranní kávu nedokáže ani představit
Příprava dortu :
- Máslo obalte v mouce a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Mouku smíchejte s kousky másla a rozetřete, až vznikne drobenka.
- Drobenku smíchejte s cukrem a dejte na pánev.
- Na mírném ohni smažte drobenku dozlatova.
- Smíchejte moučkový cukr se zakysanou smetanou a šlehejte mixérem, dokud se nevytvoří lehce znatelné vrcholky.
- Třetinu zlaté strouhanky dejte do dortové formy a vzniklou vrstvu pomažte třetinou krému.
- Takto střídejte vrstvy drobenky a krému, poslední bude krém.
- Hotový dort můžete ozdobit strouhanou čokoládou.
Napište komentář