Recepty na ušetření zdrojů i peněz využívali již naši předkové. V dobách, kdy nebyl všeho dostatek, byly takovéto postupy velice ceněny.
Všichni známe tu situaci: Více členů rodiny se rozhodne koupit pečivo, a tak se doma sejde větší množství chleba. Jenže co s ním, když topinky či chléb ve vajíčku už nikoho z nás neoslní, namazané pečivo nám už leze i ušima a ani na „chudé rytíře“ (pozn. red.: chléb nakrájený na kostičky a opečený spolu se smaženými vajíčky ochucenými polévkovým kořením) nemá rodina chuť? Pojďte zkusit recept, který vám pomůže zamezit plýtvání. Poděkuje vám i vaše peněženka.
Plátky chleba trochu jinak: Řízky z chleba a slaniny
Mnozí z nás pečou chléb i doma. Takový je pak pro nás ještě vzácnější. Proto jeho přebytky využijte originálním způsobem – budete potřebovat ještě slaninu a několik základních surovin na trojobal, které doma jistě najdete. A pak si během chvilky připravíte tyto „falešné řízky“, po nichž se však jen zapráší.
Ingredience na 4 porce:
- 4 silné plátky staršího chleba
- 120 g dlouhých tenkých plátků slaniny
- 1 cibule
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- sůl
- olej na smažení
Tyto delikátní kuřecí řízky v zeleninovém kabátku se staly naší rodinnou tradicí
Postup přípravy chlebových řízků:
- Starší chleba nakrájíme na silnější plátky.
- Plátky dále nakrájíme na hranolky.
- Hranolky (špalíčky) zabalíme do plátků slaniny.
- Cibuli nakrájíme na klínky.
- Klínky cibule vsuneme pod slaninu.
- Řízky osolíme, opepříme.
- Řízky obalíme v trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Aby trojobal na řízku dobře držel, ve vejcích a strouhance obalíme alespoň dvakrát.
- Smažíme jako klasické řízky, tedy z obou stran dozlatova.
Napište komentář