Lahodné a křupavé domácí nakládané okurky: Chutnají 100x lépe než ty z obchodu díky této přísadě

Nakládané okurky hotové ve sklenicích

Mezi nejoblíbenější plody zahrádek patří okurky nakládačky. V našich končinách má jejich příprava dlouhou tradici, mnoho rodin má své recepty. 

Okurky patří mezi velice oblíbenou letní zeleninu. Od pradávna se je lidé snažili uchovat i na zimu. Odrůda zvaná nakládačky je k tomuto účelu přímo ideální. Výroba domácího láku je velmi jednoduchá. Už naše prababičky si s ní dokázaly skvěle poradit. Věděly ale také, že značný pozor je potřeba dát na čistotu sklenic i používaného náčiní. Nepodceňte proto sterilizaci, i malý kousek nečistoty dokáže nakládané výrobky zkazit.

Pikantní a křupavé nakládané okurky

Jako pomocník pro uchování čerstvosti a zničení nepatřičných mikroorganismů se kromě tradičního octa také používá vodka nebo například slivovice. Není třeba se bát, alkohol se během přípravy odpaří.

Suroviny na třílitrovou nádobu:

– přibližně 2 kg okurek;

-2 polévkové lžíce nejodizované soli (80 g);

-3 lžíce cukru (90 g);

– 3 lžíce vodky;

– lžíce 70% octa nebo 100 ml 9% octa;

– 3-4 stroužky česneku;

– 10 kuliček pepře;

– 5-6 višňových listů;

– pálivá paprika;

-2 snítky čerstvého kopru nebo lžíce sušeného kopru;

-3-4 kusy kořene křenu;

-voda.

Tyto vynikající plněné papriky jsou ideálním letním pokrmem. Chutnají jako z luxusní restaurace

Nakládané okurky připravená zelenina a koření

Postup přípravy:

  • Okurky dobře omyjte.
  • Zalijte je studenou vodou a nechte 2-3 hodiny hydratovat.
  • Vyjměte je z vody a odstraňte konce.

Nakládané okurky menší okurky ve sklenici

  • Připravte si ostatní suroviny.
  • Do sterilizovaných sklenic dejte kopr, kuličky pepře, kousky křenu, nakrájený česnek a třešňové listy.
  • Okurky a feferonky naskládejte kompaktně do sklenic: zpočátku svisle, pak vodorovně.
  • Naplňte sklenice vroucí vodou.
  • Sklenice přikryjte sterilizovanými víčky a nechte okurky 30 minut opařit.

Nakládané okurky lák v hrnci

Příprava nálevu:

  • Vodu ze sklenic slijte do hrnce.
  • Přidejte do ní sůl a cukr.
  • Míchejte a výsledný roztok přiveďte k bodu varu.
  • Do sklenic přidejte vodku a ocet.
  • Naplňte sklenice horkým nálevem.

Nakládané okurky v lahvích

  • Okamžitě je přikryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
  • Zkontrolujte těsnost víček.
  • Potom sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte je do teplé přikrývky, dokud úplně nevychladnou.
  • Získané sklenice odložte na místo uskladnění.
  • Užijte si se svými blízkými skvělou chuť domácích okurek!

Nakládané okurky v jedné sklenici

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*