Mezi nejoblíbenější plody zahrádek patří okurky nakládačky. V našich končinách má jejich příprava dlouhou tradici, mnoho rodin má své recepty.
Okurky patří mezi velice oblíbenou letní zeleninu. Od pradávna se je lidé snažili uchovat i na zimu. Odrůda zvaná nakládačky je k tomuto účelu přímo ideální. Výroba domácího láku je velmi jednoduchá. Už naše prababičky si s ní dokázaly skvěle poradit. Věděly ale také, že značný pozor je potřeba dát na čistotu sklenic i používaného náčiní. Nepodceňte proto sterilizaci, i malý kousek nečistoty dokáže nakládané výrobky zkazit.
Pikantní a křupavé nakládané okurky
Jako pomocník pro uchování čerstvosti a zničení nepatřičných mikroorganismů se kromě tradičního octa také používá vodka nebo například slivovice. Není třeba se bát, alkohol se během přípravy odpaří.
Suroviny na třílitrovou nádobu:
– přibližně 2 kg okurek;
-2 polévkové lžíce nejodizované soli (80 g);
-3 lžíce cukru (90 g);
– 3 lžíce vodky;
– lžíce 70% octa nebo 100 ml 9% octa;
– 3-4 stroužky česneku;
– 10 kuliček pepře;
– 5-6 višňových listů;
– pálivá paprika;
-2 snítky čerstvého kopru nebo lžíce sušeného kopru;
-3-4 kusy kořene křenu;
-voda.
Tyto vynikající plněné papriky jsou ideálním letním pokrmem. Chutnají jako z luxusní restaurace
Postup přípravy:
- Okurky dobře omyjte.
- Zalijte je studenou vodou a nechte 2-3 hodiny hydratovat.
- Vyjměte je z vody a odstraňte konce.
- Připravte si ostatní suroviny.
- Do sterilizovaných sklenic dejte kopr, kuličky pepře, kousky křenu, nakrájený česnek a třešňové listy.
- Okurky a feferonky naskládejte kompaktně do sklenic: zpočátku svisle, pak vodorovně.
- Naplňte sklenice vroucí vodou.
- Sklenice přikryjte sterilizovanými víčky a nechte okurky 30 minut opařit.
Příprava nálevu:
- Vodu ze sklenic slijte do hrnce.
- Přidejte do ní sůl a cukr.
- Míchejte a výsledný roztok přiveďte k bodu varu.
- Do sklenic přidejte vodku a ocet.
- Naplňte sklenice horkým nálevem.
- Okamžitě je přikryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
- Zkontrolujte těsnost víček.
- Potom sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte je do teplé přikrývky, dokud úplně nevychladnou.
- Získané sklenice odložte na místo uskladnění.
- Užijte si se svými blízkými skvělou chuť domácích okurek!
Napište komentář