Sezóna rajčat je v plném proudu. Pokud máte na zahrádce či na balkóně nebo na terase plné keříky a hledáte inspiraci ke zpracování plodů, je zde skvělý salát.
Rajčata jsou nejen v našich končinách velice oblíbená. Chtělo by se napsat, že jsou milovanou zeleninou, ale z čistě botanického hlediska jde s největší pravděpodobností o ovoce. To ale na jejich oblibě rozhodně neubírá. Rajská jablíčka jsou osvěžující, chutnou součástí studené i teplé kuchyně mnoha států. Hojně se využívají při přípravě salátů, pizzy, těstovin, různých druhů pečiva apod. Oblíbená jsou i jen tak na chleba nebo jako součást obložených talířů.
Svěží rajčatový salát
Tento úžasný rajčatový salát ve sklenici je skvělou cestou, jak uchovat rajčata čerstvá a šťavnatá i na zimu. Můžete s nimi připravit lahodný salát, který bude chutnat, jako byste rajčata zrovna natrhali, i když venku bude mrznout. Vynikající je také k masitým pokrmům, steakům, rybám, na pizzu nebo jako příloha k hamburgeru. Zvýrazní i pokrmy z ryb a lze jej použít jako přísadu do salátů nebo jako přílohu k dalším jídlům. Plátky rajčat lze také přidat do dušeného masa nebo podávat na chlebu jako součást snídaně či svačiny.
Ingredience:
- 2 kg zralých rajčat
- 5-6 velkých cibulí
- Celý pepř
- Bobkové listy
- Hořčičná semínka
- Sůl
- Mletý pepř
- Převařená teplá voda
Jemná a šťavnatá kuřecí prsa podle receptu známého šéfkuchaře z michelinské restaurace
Postup:
- Rajčata omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Odřízněte tuhou část poblíž stonku.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vrstvení do sklenic: Rajčata a cibuli uložte ve vrstvách do sterilních sklenic.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Aby se ingredience lépe stlačily, několikrát poklepejte sklenicí o povrch.
- Na vršek každé sklenice přidejte několik kuliček pepře, hořčičných semínek a bobkový list.
- Vše zalijte teplou převařenou vodou.
- Sklenice pevně uzavřete.
- Na dno velkého hrnce (může být i zavařovací) položte utěrku, vložte do ní zavařovací sklenice a zalijte vodou do výšky sklenic.
- Vařte a pasterizujte 5 minut.
- Sklenice nechte vychladnout v zakrytém hrnci.
- Až úplně vychladnou, vyndejte je a přemístěte na chladné místo.
- Tip: Zavařovat lze také v troubě.
Napište komentář