Bez tohoto svěžího rajčatového salátu si moje rodina nedokáže představit žádné léto

Rajčatový salát naskládaný ve skleničkách

Sezóna rajčat je v plném proudu. Pokud máte na zahrádce či na balkóně nebo na terase plné keříky a hledáte inspiraci ke zpracování plodů, je zde skvělý salát. 

Rajčata jsou nejen v našich končinách velice oblíbená. Chtělo by se napsat, že jsou milovanou zeleninou, ale z čistě botanického hlediska jde s největší pravděpodobností o ovoce. To ale na jejich oblibě rozhodně neubírá. Rajská jablíčka  jsou osvěžující, chutnou součástí studené i teplé kuchyně mnoha států. Hojně se využívají při přípravě salátů, pizzy, těstovin, různých druhů pečiva apod. Oblíbená jsou i jen tak na chleba nebo jako součást obložených talířů.

Svěží rajčatový salát

Tento úžasný rajčatový salát ve sklenici je skvělou cestou, jak uchovat rajčata čerstvá a šťavnatá i na zimu. Můžete s nimi připravit lahodný salát, který bude chutnat, jako byste rajčata zrovna natrhali, i když venku bude mrznout. Vynikající je také k masitým pokrmům, steakům, rybám, na pizzu nebo jako příloha k hamburgeru. Zvýrazní i pokrmy z ryb a lze jej použít jako přísadu do salátů nebo jako přílohu k dalším jídlům. Plátky rajčat lze také přidat do dušeného masa nebo podávat na chlebu jako součást snídaně či svačiny.

Ingredience:

  • 2 kg zralých rajčat
  • 5-6 velkých cibulí
  • Celý pepř
  • Bobkové listy
  • Hořčičná semínka
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Převařená teplá voda
Kuřecí prsa na zakysané smetaně hotová na čtvercovém talíři

Jemná a šťavnatá kuřecí prsa podle receptu známého šéfkuchaře z michelinské restaurace

Postup:

  • Rajčata omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Odřízněte tuhou část poblíž stonku.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Vrstvení do sklenic: Rajčata a cibuli uložte ve vrstvách do sterilních sklenic.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Aby se ingredience lépe stlačily, několikrát poklepejte sklenicí o povrch.
Krájení rajčat
Fotografie: Pixabay
  • Na vršek každé sklenice přidejte několik kuliček pepře, hořčičných semínek a bobkový list.
  • Vše zalijte teplou převařenou vodou.
  • Sklenice pevně uzavřete.
  • Na dno velkého hrnce (může být i zavařovací) položte utěrku, vložte do ní zavařovací sklenice a zalijte vodou do výšky sklenic.
  • Vařte a pasterizujte 5 minut.
  • Sklenice nechte vychladnout v zakrytém hrnci.
  • Až úplně vychladnou, vyndejte je a přemístěte na chladné místo.
  • Tip: Zavařovat lze také v troubě.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*