Vynikající zelné karbanátky, které mě naučil kuchař na dovolené v Turecku. Manžel sní celý plech na posezení

Zelné karbanátky naskládané na prkénku

Zelné karbanátky pečené v troubě v aromatické a sladkokyselé omáčce jsou šťavnaté, velmi chutné, s lehkými krémovými tóny. A krásně voní.

Zelné (kapustové) karbanátky jsou tradičním pokrmem ve východoevropské kuchyni, zejména v Polsku a Rusku. Připravují se z jemně nasekané kapusty, která je smíchána s masem (často mletým hovězím nebo vepřovým), rýží nebo bramborami a kořením.

Zelné karbanátky se sladkokyselou omáčkou

Existují i vegetariánské varianty bez masa, plněné například houbami nebo čočkou. Kapusta je bohatá na vitamíny C a K, podporuje imunitu a zdraví kostí. Karbanátky poskytují bílkoviny a vlákninu, jsou chutné a zdravé. A jejich příprava není nijak náročná.

Ingredience:

  • Vepřové a hovězí maso – 500 g,
  • Zelí – 500 g;
  • Cibule – 300 g;
  • Mrkev – 200 g;
  • Vařená rýže – 350 g;
  • Sůl;
  • Pepř;
  • Koriandr;
  • Máslo – 100 g;
  • Rostlinný olej – 20 g.

Na omáčku:

  • Rajčata – 200 g;
  • Zakysaná smetana – 200 g;
  • Mrkev – 100 g;
  • Cibule – 100 g;
  • Sůl;
  • Pepř;
  • Špetka cukru.
Roláda z mletého masa se slaninou hotová nakrojená plus omeleta

Křehká masová roláda podle mého dědečka z venkova: Tento snadný recept moje rodina zbožňuje

Příprava:

  • Použijte jakékoli mleté maso, které máte rádi, závitky lze připravit z různých druhů.
  • Zelí nakrájejte nadrobno.
  • Nastrouhejte mrkev a nakrájejte cibuli.
  • Na másle zpěňte cibuli, přidejte mrkev a zelí.
  • Duste do měkka.
  • Tip: Během procesu můžete přidat rostlinný olej a na závěr dokořenit.

Zelné karbanátky polévání smetanou

  • Vařte 15 minut.
  • Zeleninu přendejte do velké mísy a nechte vychladnout.
  • Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, solí a kořením. Jen nezapomeňte, že jste osolili i zeleninu.
  • Smíchejte mleté maso, vychladlou vařenou rýži a zeleninu.
  • Vytvarujte karbanátky a vložte je do zapékací mísy vymazané rostlinným olejem.
  • Na omáčku nakrájejte nadrobno mrkev a cibuli, poduste na oleji, přidejte nastrouhaná rajčata, duste dalších 5 minut.
  • Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a omáčka je hotová.
  • Omáčku rozetřete na karbanátky a vložte na 45 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Zelné karbanátky na modrém talíři

  • Tyto karbanátky se neliší od klasických kapustových, jsou stejně šťavnaté a chutné. Omáčku si můžete připravit jakoukoli podle chuti, jen myslete na to, že karbanátky z ní něco nasají.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*