Češi doma nevědomky skladují poklady, za které sběratelé platí desítky tisíc Kč. Tyto předměty nevyhazujte

Fotografie: Depositphotos

Co vám může připadat jako staré harampádí, je pro jiné ceněným pokladem. Podívejte se, za jaké věci jsou lidé ochotni zaplatit desetitisíce.

Pokud máte doma staré věci po dědovi nebo babičce, určitě je dvakrát otočte, než se rozhodnete se jich definitivně zbavit. Sběratelé a nadšenci jsou totiž ochotni dát opravdu nečekaně vysoké částky za staré věci, u nichž byste to ani nečekali. Za starou pivní láhev dal minulý měsíc jeden nadšený sběratel přes 70 000 Kč. A v aukcích padaly i jiné rekordní sumy.

Nejdražší položkou byla sada svatováclavských mincí

Starý porcelán, mince, známky, hračky, knihy, časopis nebo předměty s vojenskou tematikou, to vše se dá ještě dobře zpeněžit. Na prodejním portálu Aukro proběhlo v červnu hned několik zajímavých aukcí, v nichž se ceny starých předmětů šplhaly ke statisícům korun. Vůbec za nejvyšší sumu se vydražila sada svatováclavských dukátů. Sběratel za ně zaplatil neuvěřitelných 850 tisíc Kč.

„Ražba těchto dukátů byla provedena dle originálního a dobového mincovního nářadí,“ cituje TN experta na sběratelství a starožitnictví portálu Pavla Krejčíře. Jednou z dalších vysoko prodaných položek se stala motorka značky Jawa 250 Special z roku 1938, za niž nový majitel zaplatil 287 600 Kč. Dobře, ne každý má doma vzácnou sadu mincí nebo motorku. Možná ale máte schované staré hračky a ty byste určitě měli prozkoumat.

Za tyto gramofonové desky vám sběratelé ochotně zaplatí desítky tisíc korun. Vlastní je spousta lidí

Stará desková hra za 18 000 Kč

Dětský model auta Škoda 706 s mrazírenským vozem z roku 1967 se vydražil za 27 800 Kč. Stará desková hra Habeš zaujala hned několik lidí a nakonec byla prodána za 18 000 Kč. Velký zájem byl také o starou pivní láhev s vylisovaným nápisem z Chuchelského pivovaru. Její vyvolávací cena startovala pod tisícikorunou. Konečná cena však dosáhla na 71 500 Kč.

autíčko
Fotografie: Freepik

Zájem byl také o staré knihy a časopisy. Sada týdeníku Československé televize z let 1968 až 1989 se prodala za 34 990 korun. Komiks Muriel a oranžová smrt od Káji Saudka si nový majitel pořídil za 15 000 Kč. Určitě se tak vyplatí udělat si vlastní průzkum u každé staré věci, kterou chcete vyhodit. U mnohých by vás ani nenapadlo, že jsou za ně někteří lidé ochotni zaplatit nemalé částky. Na SvětěKreativity jsme psali také o nedávné aukci vzácných knih, jež nashromáždil jeden vášnivý čtenář. Prodaly se za více než 130 milionů.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*