99 % lidí dělá při nabíjení telefonu tuto chybu, která doslova devastuje baterii

Fotografie: Depositphotos

Většina lidí nechává mobilní telefon dobít do stoprocentní kapacity, aniž by tušili, že tak snižují životnost baterie. Podívejte se, jak správně telefon dobíjet.

Když si pořídíte nový telefon, baterie většinou šlape jako na drátkách a nemusíte v podstatě nic řešit. Jak uvádí TN, potíž je v tom, že všechny baterie začnou v čase degradovat a ztrácet schopnost udržet nabitý telefon po stejně dlouhou dobu jako dříve. Nemusíte s tím dělat vůbec nic. Pokud však chcete významně prodloužit životnost baterie, rozhodně nedělejte tyto věci.

Nenabíjejte baterii do 100 %

Lithium-iontové baterie, které všechny moderní telefony obsahují, jsou předurčeny k tomu, že začnou v čase ztrácet svoji dobíjecí kapacitu. S tím toho příliš nenaděláme, ale rozhodně můžeme tento proces podstatně zpomalit. Jestli dodržujete pravidlo, že baterie by se měla vždy dobíjet do plna, pak vězte, že to není ten nejlepší způsob, jak co nejdéle udržet její dobíjecí kapacitu.

„Pro optimalizovanou výdrž baterie by se váš telefon nikdy neměl pohybovat pod 20 procent nebo nad 80 procent kapacity baterie. Může vás uklidnit, když baterie vašeho smartphonu ukazuje 100% nabití, ale ve skutečnosti to pro baterii není ideální. Lithium-iontová baterie nemá ráda, když je plně nabitá a teplá,“ řekl pro portál GearPatrol generální ředitel Cadex Electronics

Češi přišli na geniální trik, kterým šetří desítky tisíc korun za topení. Do pár minut to zvládne každý

Nastavte si na mobilu optimalizované dobíjení

Pokud budete váš mobil udržovat nabitý v rozmezí 20–80 %, získáte více dobíjecích cyklů, než když jej necháte naplno nabít a poté necháte vybít téměř na nulu. Baterii nevadí, když ji dáte do nabíječky i několikrát za den. To nejhorší, co můžete dělat, je nechávat mobil v nabíječce přes noc. Baterie je tak plně nabitá a teplá i několik hodin. Na většině smartphonů už najdete funkci optimalizovaného dobíjení baterie, díky které už si nemusíte mobil v nabíječce hlídat.

dobíjení telefonu
Fotografie: Freepik

Když baterie začne zlobit a ukazuje vám vysoké procento nabití, a přesto se telefon brzy vypne, pak jej zkuste překalibrovat. Telefon nabijte na 100 % a následně jej nechte vybít na nulu. Poté ho opět dobijte do 100 %. Kalibraci však provádějte maximálně jednou za tři měsíce, jinak budete baterii škodit. Na SvětěKreativity jsme také psali, že sběratelé kupují staré telefony i za desítky tisíc. Možná tak máte v šuplíku skutečný poklad.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*