Podle receptu mého tatínka šéfkuchaře dělám tato luxusní kuřecí prsa, která chutnají jako z restaurace

Šťavnatá kuřecí prsa syrová na pekáči

Kuřecí prsa jsou chutné a zdravé jídlo, které může být pilířem pro kulinářské experimenty. Je zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů nezbytných pro lidské zdraví.

Kuřecí prsa jsme zvyklí upravovat na mnoho způsobů. K nejoblíbenějším patří pečení, grilování, smažení, dušení nebo restování. Pečení, ať již v troubě, na grilu nebo například v pomalém hrnci, patří k nejrozšířenějším typům zpracování. Aby výsledný pokrm získal lákavou chuť a vůni, používají se různé koření a marinády. Toto maso má ale jedno úskalí – často se při přípravě vysuší. Proto kuchaři v restauracích používají trik.

Jak na šťavnatá kuřecí prsa

Pečená kuřecí prsa lze podávat s různými přílohami, jako je rýže, brambory, noky, batáty, zelenina nebo těstoviny. Hodí se k omáčkám na bázi zakysané smetany, jogurtu nebo rajčatového protlaku. V našich končinách je lze využít i při přípravě omáček a jako přílohu zvolit knedlíky. Hojně jsou také využívána v asijské kuchyni, skvělé je například křehké kuře s pečenou rýží nebo nudlemi. Kuřecí prsa jsou zkrátka velmi vděčnou potravinou, navíc jde o surovinu cenově dostupnou.

Ingredience:

  • Kuřecí prsa – 4 ks;
  • sůl – ½ lžičky;
  • černý pepř – ⅓ lžičky;
  • italská směs koření;
  • sýr – 150 g;
  • petržel listová – svazek;
  • česnek – 6 stroužků;
  • brambory – 600 g;
  • rostlinný olej – 200 ml;
  • vejce – 1 ks;
  • hořčice – 1 polévková lžíce;
  • majonéza;
  • ocet 9% – 2 polévkové lžíce.
Salát z kuřecích prsou salát v míse

Poslední poctivý recept z dob Československa: Tento lahodný salát s kuřecími prsy dělám už dlouhé roky

Příprava:

  • Každé prso rozdělte příčně na dva steaky a pomačkejte paličkou.
  • Steaky osolte, opepřete a posypte bylinkami.
  • Nechte 30 minut marinovat.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte s nasekanou petrželkou.
  • 3 stroužky česneku prolisujte a přidejte k sýru.
  • Každý steak potřete sýrovou náplní, zabalte jakoby do rolády.
  • Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, smíchejte se sušenou petrželkou a podle chuti osolte. Zalijte rostlinným olejem a vložte do zapékací mísy.

Šťavnatá kuřecí prsa upečená v pekáči

  • Na bramborovou vrstvu položte kuřecí závitky.
  • V hluboké nádobě smíchejte majonézu, olej, ocet, vejce, prolisovaný česnek, sůl a hořčici.
  • Směs mixujte po dobu 30 sekund.
  • Každou kuřecí rolku namažte vzniklou majonézou.
  • Kuře pečte při 180 stupních 40 minut.
  • Poté pokrm posypte  sýrem a pečte dalších 10 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*