Kuřecí prsa jsou chutné a zdravé jídlo, které může být pilířem pro kulinářské experimenty. Je zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů nezbytných pro lidské zdraví.
Kuřecí prsa jsme zvyklí upravovat na mnoho způsobů. K nejoblíbenějším patří pečení, grilování, smažení, dušení nebo restování. Pečení, ať již v troubě, na grilu nebo například v pomalém hrnci, patří k nejrozšířenějším typům zpracování. Aby výsledný pokrm získal lákavou chuť a vůni, používají se různé koření a marinády. Toto maso má ale jedno úskalí – často se při přípravě vysuší. Proto kuchaři v restauracích používají trik.
Jak na šťavnatá kuřecí prsa
Pečená kuřecí prsa lze podávat s různými přílohami, jako je rýže, brambory, noky, batáty, zelenina nebo těstoviny. Hodí se k omáčkám na bázi zakysané smetany, jogurtu nebo rajčatového protlaku. V našich končinách je lze využít i při přípravě omáček a jako přílohu zvolit knedlíky. Hojně jsou také využívána v asijské kuchyni, skvělé je například křehké kuře s pečenou rýží nebo nudlemi. Kuřecí prsa jsou zkrátka velmi vděčnou potravinou, navíc jde o surovinu cenově dostupnou.
Ingredience:
- Kuřecí prsa – 4 ks;
- sůl – ½ lžičky;
- černý pepř – ⅓ lžičky;
- italská směs koření;
- sýr – 150 g;
- petržel listová – svazek;
- česnek – 6 stroužků;
- brambory – 600 g;
- rostlinný olej – 200 ml;
- vejce – 1 ks;
- hořčice – 1 polévková lžíce;
- majonéza;
- ocet 9% – 2 polévkové lžíce.
Poslední poctivý recept z dob Československa: Tento lahodný salát s kuřecími prsy dělám už dlouhé roky
Příprava:
- Každé prso rozdělte příčně na dva steaky a pomačkejte paličkou.
- Steaky osolte, opepřete a posypte bylinkami.
- Nechte 30 minut marinovat.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte s nasekanou petrželkou.
- 3 stroužky česneku prolisujte a přidejte k sýru.
- Každý steak potřete sýrovou náplní, zabalte jakoby do rolády.
- Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, smíchejte se sušenou petrželkou a podle chuti osolte. Zalijte rostlinným olejem a vložte do zapékací mísy.
- Na bramborovou vrstvu položte kuřecí závitky.
- V hluboké nádobě smíchejte majonézu, olej, ocet, vejce, prolisovaný česnek, sůl a hořčici.
- Směs mixujte po dobu 30 sekund.
- Každou kuřecí rolku namažte vzniklou majonézou.
- Kuře pečte při 180 stupních 40 minut.
- Poté pokrm posypte sýrem a pečte dalších 10 minut.
Napište komentář