Tato nadýchaná míchaná vejce na francouzský způsob mě naučil kuchař na dovolené. Klíčem je tato přísada

Vejce patří mezi tradiční a nejčastěji využívané suroviny. Je to dáno jejich dostupností a také faktem, že jde o velmi zdravou a výživnou potravinu.

Vajíčka jsme zvyklí upravovat na mnoho způsobů. Oblíbená jsou vařená natvrdo i naměkko, míchaná, velice rádi konzumujeme i různé omelety. Vejce patří mezi nedílnou součást mnoha jídel, jakými jsou zapečené těstoviny či zelenina, palačinky, lívance, knedlíky, noky, sladké i slané pečivo, trojobal pro přípravu řízků nebo například sýra. Zkrátka a dobře, vejce jsou nepostradatelná. Také ovšem velice chutná, navíc přináší celou řadu zdravotních benefitů.

Vejce na francouzský způsob

Vejce po francouzsku jsou sice podobná klasickým míchaným, představují ale variantu zdravější a jemnější. Navíc přináší výrazný bonus v tom, že neobsahují přepálený tuk. Jejich tvorba totiž probíhá ve vodní lázni, nikoliv přímo na pánvi. Tím získají i specifickou strukturu. Takto vzniklá vaječná hmota je vhodná jako samostatné jídlo nebo příloha, využijete ji ale také například na topinky, chlebíčky, bagety či toasty.

Ingredience na 2 porce:

  • Voda;
  • Vejce – 4 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Máslo (pokrájené na plátky) – 1 lžíce.
Celerové placky hotové na talíři

Tyto lahodné a křupavé celerové placky si zamiluje celá rodina. Chutnají 100x lépe než bramboráky

Vejce po francouszku

Příprava vajec po francouzsku:

  • V hrnci přiveďte k varu vodu.
  • Vejce rozklepněte do žáruvzdorné mísy, ochuťte trochou soli a rozšlehejte metličkou.
  • Misku umístěte nad hrnec do vodní lázně.
  • Nyní vejce míchejte metličkou, dokud nezhoustnou.
  • Po pěti až šesti minutách se ve vejcích vytvoří první pevné vločky.
  • Poté přidejte máslo a od této chvíle vejce několikrát jemně promíchejte, nejlépe kuchyňskou stěrkou.
  • Po dalších dvou až třech minutách (nebo když se vytvoří více vloček) můžete míchaná vejce podávat.

Vajíčka po francouzsku

  • Faktem zůstává, že francouzská míchaná vejce se připravují o něco déle než klasická vejce na pánvi, jak je všichni známe. Konzistence je také jiná než normální míchaná vejce, francouzská verze je totiž výrazně tekutější. Ale chutná nádherně krémově, skvělý způsob podávání je například na opečeném toastu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*