Vyvarujte se zbytečných chyb při vaření těstovin, kterých se dopouští přes 90% lidí. Šéfkuchař prozradil, jak správně postupovat

Fotografie: Freepik

Při vaření těstovin mnoho lidí dělá nejrůznější chyby, které zabraňují dosažení pokud možno co nejlepších výsledků. Přečtěte si několik rad, jak správně uvařit těstoviny, a uvidíte, že i v této zdánlivě triviální disciplíně je možné se posouvat.

Studená voda nejde s těstovinami dohromady a proplachovat není třeba

Pravděpodobně jste už někdy četli návod na sáčku špaget, ale kdyby náhodou ne, zdůrazňujeme, že nikdy, opravdu nikdy se těstoviny nesmí vkládat do studené vody. Ta by měla být vždy vroucí. Nejlepší je těstoviny vložit do vody v momentě, když v ní začnou stoupat velké bubliny.

Fotografie: Freepik

Ještě jedna věc: nepoužívejte studenou vodou ani k proplachování (to je to, co někteří dělají, aby se těstoviny nelepily). Tato akce zkazí chuť pokrmu, protože se odplaví veškerý škrob. Lepení předejdete tak, že těstoviny uvaříte v dostatečném množství vody.

Vaříte těstoviny přikryté pokličkou a solíte na začátku nebo konci? Chyba

V ideálním případě by těstoviny měly být vyjmuty z vody, zatímco nejsou uvnitř úplně provařené. Pouze takové těstoviny absorbují omáčku a zachovávají si příjemnou chuť. Nejlepší je přísně dodržovat dobu vaření uvedenou na obalu produktu a nepoužívat pokličku, která urychluje vaření. Sůl se přidává do vody, jakmile začne vřít: ani dříve, ani později.

Fotografie: Pixabay

Nešetřete vodou, pokud nechcete uvařit místo špaget slepený chuchvalec, a neotálejte s podáváním. Toto je další velmi častá chyba. Pokud do těstovin přidáte příliš málo vody, těstoviny se budou vařit zvenčí mnohem rychleji než zevnitř, navíc se při nedostatku vody budou těstoviny lepit k sobě a nebudou dobré.

Těstoviny by měly být vařeny a konzumovány okamžitě, s výjimkou několika speciálních receptů. Za žádných okolností byste neměli vařit těstoviny do zásoby, natož je skladovat v chladničce, kde ztratí veškerou chuť.

Fotografie: Freepik

Nenechávejte těstoviny ve vodě a nešetřete na značce

Jakmile po uvaření těstoviny neslijete a nepřecedíte, voda a teplo z této přílohy udělají slizké nabobtnané cosi, které nikdo nebude chtít jíst. Těstoviny je třeba slít hned v momentě, kdy se dovaří. Pro hlavní chod si nevybírejte levné druhy těstovin.

Pamatujte: nejlevnější těstoviny jsou vhodné pouze jako přísada do salátů nebo polévek. Netvrdíme, že byste se konzumací levných těstovin mohli přiotrávit, ale kvalitní těstoviny zkrátka chutnají lépe.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]