Květák patří mezi často zpracovávanou zeleninu, jeho jemnou chuť si užíváme jak v podobě obalené, tak například jako součást přílohy.
Květák (krajově také karfiol nebo koldra) je oblíbenou potravinu, která se na talíři nejčastěji objevuje v létě, ale jeho dostupnost v obchodech nám umožňuje si na něm pochutnávat po celý rok. Tradičně je podáván v trojobalu. Tato zelenina nabízí mnoho kulinářských možností, ovšem někdy se lidé vyhýbají květáku kvůli jeho nahořklé chuti. Jde tuto hořkost zmírnit? Ano! Jak na to? Stačí ho správně připravit, aby vynikla jeho jemná chuť.
Proč květák dokáže zhořknout
K hořkosti květáku zpravidla dochází v důsledku špatné tepelné úpravy. Dlouhé vaření způsobuje nejen ztrátu chuti, ale i cenných živin. Zcela upřímně – ani na pohled to pak není zrovna hitparáda. Rozvařený květák ztrácí svou pevnost, stává se mdlým a méně výživným. Abychom tomu předešli, je třeba věnovat pozornost době vaření. U nádobí se silným dnem někdy zapomínáme, že i po vypnutí drží dlouho teplo, tudíž se zelenina vaří delší dobu na vypnutém zdroji.
Tyto křupavé cuketové řízky podle poctivého receptu mojí babičky dělám několikrát týdně
Jak na správnou úpravu květáku
Jak na to? Základem je květák nerozvařit. Doba vaření se liší podle toho, zda ho vaříme vcelku, nebo rozdělený na růžičky. Pokud ho vaříte vcelku nebo naporcovaný na poloviny, postačí 10 až 15 minut. U menších růžiček se čas zkracuje klidně na pouhých 5 minut. Měl by být tzv. „al dente“. Pro kontrolu měkkosti můžete použít vidličku – jakmile květák změkne na skus, je hotový.
Jak dále zmírnit hořkost květáku
Pokud je květák i po správném vaření stále hořký, můžete ho dochutit jiným způsobem. Jedním ze skvělých triků je vyměnit polovinu vody, ve které květák vaříte, za mléko. Mléko zjemní jeho chuť a zmírní hořkost. Další metodou je přidání kousku tvrdého chleba do hrnce v průběhu vaření, to také napomáhá neutralizaci hořkosti. Díky těmto jednoduchým postupům si květák snadno oblíbíte a budete ho zařazovat do svého jídelníčku častěji.
Napište komentář