Nový recept na salát coleslaw – přivezen z výletu, chutná jako z bistra, připravujeme každý den

Léto patří nejen sluníčku, vodě a lenošení, ale také vynikajícím salátům, které vás nejen příjemně osvěží, ale zároveň zasytí. Zamilujte se do variace s česnekovými krutony.  

Nalaďte se na letní vlnu se šťavnatým zeleninovým salátem, který doplníte vynikající šunkou (nebo kuřecím masem) a křupavými česnekovými krutony. Aby vám chutnal ještě více, promíchejte pouze zelí a maso, které použijte jako spodní vrstvu salátu. Na ni navrstvěte pokrájená rajčata, která hustě zasypte ještě teplými česnekovými krutony. Jestliže se považujete za gurmány, můžete celý salát ještě posypat trochou najemno strouhaného sýra.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 200 gramů výběrové šunky (můžete nahradit libovým kuřecím masem)
  • 300 gramů hlávkového zelí
  • 300 gramů bílého pečiva
  • 3 kusy středně velkých rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • kopr dle chuti
  • sůl dle chuti
  • majonéza dle chuti

Postup přípravy salátu krok za krokem:

doplnit kuřecím masem, k uvedenému času připočtěte dalších 10 minut. Ze všeho nejdříve si nachystejte dostatečně velkou mísu, v níž budete salát chystat a prkénko, na němž budete krájet zeleninu. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte hlávkové zelí, které nakrájejte na tenké proužky a přesypte do mísy. V té zelí osolte a smíchejte s nadrobno nakrájenou šunkou.

Jestliže budete chtít šunku nahradit kuřecím masem, nakrájejte ho na tenčí nudličky. Ty zlehka orestujte na troše oleje a okořeňte dle svých chuťových preferencí. Maso se do salátu skvěle hodí, když jej zakápnete polévkovou lžící medu. V dalším kroku obě suroviny v míse promíchejte a ochuťte trochou majonézy. Do salátu dále přidejte kopr a asi na centimetrové kostičky nakrájená rajčata, která v případě potřeby (jsou-li příliš šťavnatá) před samotným krájením trochu vydlabejte.

V dalším kroku si přichystejte krutony. Na ty budete potřebovat bílé pečivo – chcete-li je mít jemnější, zvolte rohlíky; toužíte-li po křupavějších a chuťově zajímavějších krutonech, sáhněte po chlebu.

Pečivo nakrájejte na přibližně centimetrové kostičky, které rozprostřete po pečicím papírem vyloženém plechu. V menší misce smíchejte olivový olej s prolisovaným (nebo utřeným) česnekem a dle chuti směs osolte. Poté jí potřete připravené krutony.

Ty pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10 minut. Poté plech s krutony vyndejte a lehce je promíchejte. Jestliže budou stále měkké, vraťte je do trouby na další 3 minuty. Salát nejlépe chutná, má-li pokojovou teplotu a jsou-li na něj nasypány čerstvé krutony.

Pokud si těchto „křupavých krychliček“ připravíte více, než sníte, skladujte je odděleně od salátu. V opačném případě by navlhly a ztratily by svoji jedinečnou křupavost. Pro ještě lepší požitek můžete salát zasypat trochou strouhaného sýra.