Pilot na tento let do konce života nezapomene. Kvůli volání letušek o pomoc musel opustit kabinu

Fotografie: CAPTAIN RAJU / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Tento let pro něj zůstane navždy výjimečný. Pilot totiž musel řešit situaci, se kterou se ještě nikdy nesetkal. Těhotná žena začala na palubě rodit.

Pilot tohoto letadla musel řešit situaci, jež se za jeho 18letou kariéru ještě nestala. Miminko těhotné pasažérky se totiž rozhodlo, že je ten správný čas přijít na svět. Jak uvedl deník PositiveVibration, pilot bez jakýchkoliv zkušeností s porodem se ihned vrhnul ženě na pomoc. Miminko se narodilo ještě předtím, než mohli zasáhnout záchranáři, kteří už čekali připraveni na přistávací ranveji.

Letuška mu přišla oznámit, že na toaletě rodí žena

Pilot Jakarin Sararnrakskul na tento let nezapomene do konce života. Zrovna letěl jako hlavní pilot na trase z tchajwanského Taipeie do Bangkoku v Thajsku, když mu letuška přišla nahlásit, že na toaletě právě rodí jedna z pasažérek. Pilot na nic nečekal, předal řízení kolegovi a přispěchal ženě na pomoc. Neměl žádné lékařské znalosti a nikdy předtím u porodu neasistoval. Netrvalo dlouho a žena porodila zdravé miminko.

Po přistání v Bangkoku čekali na ženu záchranáři, kteří už však neměli žádnou práci. Miminko se narodilo ještě za letu a od posádky dostalo přezdívku „nebeské dítě“. Pilot také sdílel fotografii, na které drží novorozeně a nadšeně se usmívá. „Jsem pilotem 18 let. Právě jsem pomohl novorozenému dítěti v letadle,“ napsal k fotografii. Za celou kariéru se mu nic podobného nestalo.

Během poklidného letu po ní začalo křičet celé letadlo. Svou geniální reakcí zachránila nejeden život

Pilot byl náležitě hrdý

„Cítím se tak hrdý, že jsem mohl pomoci přivést ho na svět,“ citoval pilota deník NYPost. Později bylo potvrzeno, že matka i dítě jsou v pořádku. Porodit dítě v letadle je velmi raritní událost, přesto nebylo toto miminko zdaleka první. Podle statistiky se v letech 1929 až 2018 narodilo v komerčních letech celkem 74 dětí. Kromě tří z nich všechny přežily.

Pravděpodobnost, že žena během letu porodí, se zvyšuje se stupněm těhotenství. Cestovat po 37. týdnu těhotenství už s sebou nese vysoké riziko, že se porod rozběhne právě na palubě letadla. Některé letecké společnosti dokonce neumožňují cestovat ženám ve vysokém stupni těhotenství. Před plánovaným letem je tak dobré se poradit s lékařem a zjistit si u letecké společnosti, zda nemá v tomto směru nějaká omezení. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o jiném porodu v letadle. Nedonošené miminko převezla sanitka ihned do nemocnice.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*