Chléb už zásadně nekupuji od té doby, co mě sestra naučila tento snadný domácí recept

Křupavý chléb dvě upečené šišky na mřížce

Řeklo by se „obyčejný“ chléb. Mnozí ale víme, jak nedobrý leckdy pořídíme v obchodech. Přitom domácí příprava není složitá. 

Není sporu o tom, že chléb patří mezi základní potraviny. Ať už tmavý, bílý, toastový, americký nasládlý, fitness plátky se slunečnicovými semínky nebo francouzský ve stylu baget, těší se velké oblibě. Mnoho rodin se vrací k pečení doma. Kvalitní chléb totiž dlouho vydrží, navíc chutná klidně i suchý, se sýrem, se šunkou… Způsobů známe mnoho. Je základem svačin, které tvoříme do školy našim ratolestem, v teplém počasí slouží jako chutná příloha k salátům.

Křupavý a vláčný domácí chléb

Křupavá kůrka a měkká střídka, to je to, co vyhledáváme. Dobře propečený, vláčný chléb. Voňavý a chutný. Zda si k němu dáme kousek šunky, namažeme na pečivo máslo a džem, nebo krajíc přikusujeme k polévce, to už je na každém. Dobrý chléb chutná i jen s máslem. Na tento recept nebudete potřebovat desítky přísad, navíc jej zvládnou i začátečníci. Při přípravě mohou pomáhat i děti, bude je to bavit. Podobný recept najdete na kanálu Schnell Lecker Kochen.

Ingredience:

  • 700 g hladké pšeničné mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 10 g cukru krystal
  • 10 g soli
  • 15 g sušeného droždí
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 žloutek

Tyto lahodné cibulové sendviče dělala maminka celé mé dětství. Všechny kamarádky po mně chtějí recept

Křupavý chléb prosévání mouky na černou desku

Postup:

  • Přípravu chlebového těsta začněte prosetím mouky.
  • Poté mírně zahřejte mléko a nalijte ho do misky.
  • Zalije vodou a přidejte cukr, sůl a sušené droždí.
  • Důkladně promíchejte, aby se sypké suroviny promísily.
  • Přidejte prosátou mouku a promíchejte.
  • Přilijte olivový olej a hněťte, až vznikne jednotná a elastická hmota.
  • Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě, aby těsto vykynulo.
  • Po vykynutí vyjměte těsto z mísy a položte na prkénko.
  • Rozdělte na polovinu a vytvořte dva stejné chlebové bochníky.
  • Plech vyložte pečicím papírem, na který položíte vytvořené bochníky.

Křupavý chléb rozbíjení vajec do průhledných misek

  • Žloutek vložte do malé misky a přidejte trochu mléka.
  • Promíchejte a poté pomocí štětce namažte na budoucí chléb.
  • Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  • Pečte asi 25-30 minut.
  • Po uplynutí této doby dejte na mřížku vychladnout.
  • Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*