Řeklo by se „obyčejný“ chléb. Mnozí ale víme, jak nedobrý leckdy pořídíme v obchodech. Přitom domácí příprava není složitá.
Není sporu o tom, že chléb patří mezi základní potraviny. Ať už tmavý, bílý, toastový, americký nasládlý, fitness plátky se slunečnicovými semínky nebo francouzský ve stylu baget, těší se velké oblibě. Mnoho rodin se vrací k pečení doma. Kvalitní chléb totiž dlouho vydrží, navíc chutná klidně i suchý, se sýrem, se šunkou… Způsobů známe mnoho. Je základem svačin, které tvoříme do školy našim ratolestem, v teplém počasí slouží jako chutná příloha k salátům.
Křupavý a vláčný domácí chléb
Křupavá kůrka a měkká střídka, to je to, co vyhledáváme. Dobře propečený, vláčný chléb. Voňavý a chutný. Zda si k němu dáme kousek šunky, namažeme na pečivo máslo a džem, nebo krajíc přikusujeme k polévce, to už je na každém. Dobrý chléb chutná i jen s máslem. Na tento recept nebudete potřebovat desítky přísad, navíc jej zvládnou i začátečníci. Při přípravě mohou pomáhat i děti, bude je to bavit. Podobný recept najdete na kanálu Schnell Lecker Kochen.
Ingredience:
- 700 g hladké pšeničné mouky
- 250 ml mléka
- 250 ml vody
- 10 g cukru krystal
- 10 g soli
- 15 g sušeného droždí
- 30 ml olivového oleje
- 1 žloutek
Tyto lahodné cibulové sendviče dělala maminka celé mé dětství. Všechny kamarádky po mně chtějí recept
Postup:
- Přípravu chlebového těsta začněte prosetím mouky.
- Poté mírně zahřejte mléko a nalijte ho do misky.
- Zalije vodou a přidejte cukr, sůl a sušené droždí.
- Důkladně promíchejte, aby se sypké suroviny promísily.
- Přidejte prosátou mouku a promíchejte.
- Přilijte olivový olej a hněťte, až vznikne jednotná a elastická hmota.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě, aby těsto vykynulo.
- Po vykynutí vyjměte těsto z mísy a položte na prkénko.
- Rozdělte na polovinu a vytvořte dva stejné chlebové bochníky.
- Plech vyložte pečicím papírem, na který položíte vytvořené bochníky.
- Žloutek vložte do malé misky a přidejte trochu mléka.
- Promíchejte a poté pomocí štětce namažte na budoucí chléb.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Pečte asi 25-30 minut.
- Po uplynutí této doby dejte na mřížku vychladnout.
- Dobrou chuť!
Napište komentář