Hledáte recept na lahodný předkrm, svačinu nebo lehkou večeři? Jste na správné adrese. Nabízíme vám skvělou a jednoduchou slanou roládu.
Listové těsto má široké spektrum využití. Skvěle se hodí na sladké pečivo, božské jsou z něj například croissanty. Těsto samo o sobě není slazené ani jinak ochucené, proto se báječně hodí i pro přípravu slaného pečiva – krekrů, tyčinek, koláčů nebo rolád. V receptu, který přinášíme, hraje listové těsto výraznou roli. Doplněno je možná překvapivě i nakládanými okurkami. Ty dodají navinulost, na jakou jsme od nich zvyklí například u masových rolád, španělských ptáčků apod.
Slaná roláda z 5 ingrediencí
K vykouzlení tohoto jídla budete potřebovat jen pár ingrediencí, které máme všichni běžně doma. Zpracujete tedy i zbytky. Kromě sladkokyselých nakládaných okurek a listového těsta postačí pouze šunka, hořčice a plátkový sýr. Příprava je tak rychlá, až budete mít pocit, že se na talíři objevil hotový pokrm mávnutím kouzelného proutku.
Ingredience:
- Listové těsto – 1 balení;
- Šunka – 100 g;
- Plátkový sýr (nejlépe výrazně žlutý) – 100 g;
- Nakládané okurky – 3 ks;
- Hořčice – 30 g;
- Žloutek – 1 ks.
Křehká masová roláda podle mého dědečka z venkova: Tento snadný recept moje rodina zbožňuje
Postup:
- Začněte rozválením listového těsta.
- Poté těsto potřete hořčicí a nechte na každé straně dvoucentimetrový volný okraj.
- Hustě pokryjte plátky šunky, které následně překryjete vrstvou plátkového sýra, též hustě poskládaného.
- Okurky nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je na sýrovou vrstvu.
- Vše pevně srolujte jako roládu.
- Nakonec na vále přilepte nenamazaný okraj těsta, aby se vám celé dílo nerozpadlo.
- Na plech položte pečicí papír.
- Na pečicí papír opatrně přeneste roládu z listového těsta.
- V misce rozmíchejte žloutek a potřete jím vršek rolády.
- Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů.
- Po upečení nakrájejte na kousky a podávejte například se zakysanou smetanou nebo česnekovou omáčkou.
- Chutí této „obyčejné“ rolády budete ohromeni!
Napište komentář